Първите пет двойки щъркели се върнаха и заеха старите си

...
Първите пет двойки щъркели се върнаха и заеха старите си
Коментари Харесай

Първите 10 щъркела се върнаха в пловдивското село Белозем

Първите пет двойки щъркели се върнаха и заеха старите си гнезда на учебното заведение в пловдивското село Белозем. Първият предвестител на пролетта е кацнал още на 3 март, което ненапълно разочаровало децата, които е трябвало да смъкват мартеничките си още на втория ден. От 2005 година селото е част от огромното европейско семейство " Европейско село на белия щъркел ", премия, която се дава от немската фондация " Европейско естествено завещание " (Euronatur), на села, които оказват изключително огромни и непрекъснати грижи за опазването на белите щъркели в тях. От 1994 година до 2015 година с тази купа са удостоени 14 обитаеми места в Европа.

Белозем, Раковски
 © Българска телеграфна агенция
" Никой не може да каже от кой момент в Белозем има щъркели и най-вероятно е от епохи ", описа за Българска телеграфна агенция кметът на селото Иван Тачев. Според него повода е ясна - от епохи главен занаят на популацията е оризопроизводството, отглеждано във вода, в която пък има доста храна за дългокраките птици. Първите непокътнати публични данни за щъркели в селото са от началото на предишния век и се съхраняват в Историческия музей в Пазарджик, добавя Тачев. По думите информацията гласи, че " На огромното, " орлово " дърво в Герен кория край село Герен /старото име на Белозем/ е имало над 20 щъркелови гнезда ". Дървото е било толкоз огромно, че няколко души са били нужни, с цел да обхванат ствола му и се е виждало от Бунарджика в Пловдив, добавя кметът. За съпоставяне той уточни, че в този момент на покрива на учебното заведение има 23 гнезда. За страдание, добавя той, малко след Първата международна война дървото е отрязано.

Днес щъркелът гнезди на високи места, а поради урбанизацията високи дървета няма и той гради дома си на покривите на високите здания. Миналата година в Белозем е имало 46 двойки щъркели. От десетки години, едвам предходната, за първи път млада птица е направила гнездо на дърво, което се намира в двора на учебното заведение.

През 2017 година две от белоземските птици са били проследени с GPS. Едната се е върнала, откакто е минала 8 000 км в едната посока. Другата обаче е е починала в Сирия до някакво хвостохранилище.

Белозем е част от огромна мрежа на селищата в Европа, в които гнездят доста бели щъркели и тя се назовава Евронатур. Всяка година организацията организира фестивали, отдадени на белите птици, като семейството е на ротационен принцип. Тази година всички ще гостуват в Швейцария, а Белозем бе хазаин през 2012 година.

С 30 000 лв., обезпечени по план взаимно със Зелени Балкани и община Раковски, е направена влажна морава, хабитат на птиците, в развой на реализация е влажно пасбище, което обаче няма бъде заливано с вода, споделя още Иван Тачев. По думите му в селото са усвоени към 200 000 евро по разнообразни планове и стратегии в отбрана на щъркелите. Имат си щъркелов парк с наблюдателна кула, пейки за отмора, информативен център за белите птици, платформи на покрива на учебното заведение, които са построени както поради сигурността на птиците, само че и за опазването на самата постройка.

Тук, в Белозем важи и поговорката, че там където има щъркели има и доста деца. Дал Господ, акцентира кметът и добавя, че новата детска ясла, която е със 17 места, към този момент е тясна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР