Първите машини от осемте самолета Ф-16 за Българските военновъздушни сили

...
Първите машини от осемте самолета Ф-16 за Българските военновъздушни сили
Коментари Харесай

Джонатан Лин, Локхийд Мартин: Осемте Ф-16 за България са на производствената линия

Първите машини от осемте самолета Ф-16 за Българските военновъздушни сили се създават, само че датата на доставка остава 2025 г. 

 

Това сподели Джонатан Лин, началник Бизнес развиване за България в " Локхийд Мартин " пред БНР. Той дава отговор и за програмата Ф-16. Говори се за пролонгация във времето за отговора, който България би трябвало да даде за това дали би купила още осем изтребителя.

 

" Българските Ф-16 са на индустриалната линия в завода ни в Грийнвил, Калифорния. Към момента по програмата за производството на Ф-16 чакаме идната година за стартират първите изтребители да излизат, с цел да може да вършат първите проби полети. Очакваме това да стане при започване на 2023 година. И тогава да забележим действително първите Ф-16 блок 70 да летят. Те няма да бъдат българските машини, които се чакат. Но даже и самият факт, че към този момент можем да кажем, че тези машини ще излязат от индустриалната линия и ще вършат своите проби полети, е задоволително огромен прогрес. Нямаме проблеми с производството на Ф-16 блок 70 ", сподели Джонатан Лин.

 

На първите проби ще има ли и български водачи? 

 

" Начинът на работа на контракта дефинира и процедурата. Вашият контракт е сред две държавни управления. Затова работата на компанията ни е да тестваме изтребителите и да ги предадем на американското държавно управление. Тогава към този момент американското държавно управление ще работи с България. Но хубавото в цялата работа е, че и вие към този момент имате един водач, който е минал стадий на образование за ръководство. Втори, който навлиза в подготвителната стратегия. Още трима ще ги последват. Затова виждаме много сериозна интензивност от водачите ви, които се готвят да ръководят бъдещите Ф-16 ".  

 

Остава ли датата 2025 година за доставка на първите машини? 

 

" Договорката, направена през държавното управление на Съединените щати и с българската страна, е 2025-а. Това е годината, в която ще получите тези изтребители. Тази дата не е била променяна. Разбираме, че забавянето на доставката е поради това, което се случи поради Covid и другите неща. Но считаме да спазим сделката, която имаме. А това е 2025 година ".  

 

За идващите осем Ф-16 какви диалози имате?  

 

" През юли изпратихме писмо към българските управляващи и направихме това предложение. Крайният период за отговор е 1-ви ноември. Но се работи и за удължаването на периода, с цел да може да проучат предлагането. Разбираме и ситуацията на настоящето държавно управление в процеса. Но има предложение за сключване ".  

 

Датата първи ноември може да бъде удължена. Имаше и въпроси по контракта, нали?  

 

" Може да бъде. Работим с американското държавно управление и с българското държавно управление. Но тази „ точка във времето “ зависи от американското държавно управление. Договорът е сред държавните управления. И по тази причина не мога да се произнеса. Още по времето, когато беше възложен този документ на страната ви, министърът на защитата ви е показал нещата. Но продължаваме диалозите в България с държавно управление и с министерството, с цел да продължи процесът ".

С платени към този момент над два милиарда лв. за първите осем изтребителя и оповестена цена от 2.97 милиарда лв. за вторите…. Критиците споделиха, че това са пъклен доста пари.

 

" Министърът ви на защитата преди време уточни какъв брой ще коства новата оферта. Но това е контракт сред две държавни управления и това е цената, която е дало американското държавно управление. По отношение на цената би трябвало да знаете, че даже да е такава, тя има доста спомагателни неща, които се включват в нея, и не е всичко това обвързвано с „ Локхийд Мартин “. При една такава договорка вие не се договаряте единствено с компанията, с американското държавно управление, само че и с още доста производители, които са част от това съглашение и процеса ".  

 

Политическата обстановка в България обаче не е в интерес на това да се вземат каквито й да било решение за новите самолети. Нямаме постоянен парламент, да вземем за пример.

" Не съм нито политически анализатор или геополитик, с цел да мога да разясня този въпрос. Но мога да кажа, че в случай че получите и идващите осем изтребителя, към този момент ще имате ескадрила, с която да може да оперирате. За военновъздушните сили на България е значимо да има този цялостен набор от изтребители. Пилотите ви ще извървят този необходим развой на образование.

 

В България имаме превъзходен план с Академията на военновъздушните сили. Там упражняваме хората, които ще преподават на бъдещите водачи. Предоставяме специалисти. Този план се развива добре. А желанието ни е България да може да поддържа и да оперира тези военни самолети в рамките естествено на суверенното въздушно пространство ". 

 

А има ли опция за съдействие по стратегиите, в които компанията ви взе участие и за проучването на Марс? 

 

" Аз мога да приказвам единствено за изтребителите. Не съм експерт по галактическите планове. Но в случай че България желае да бъде част от нещо, най-хубавият метод е да попита ".  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР