Първите конкурси за директори на училища ще бъдат обявени през

...
Първите конкурси за директори на училища ще бъдат обявени през
Коментари Харесай

През януари стартират първите конкурси за училищни директори

Първите състезания за шефове на учебни заведения ще бъдат оповестени през януари 2024 година . Това стана ясно по време на националното заседание на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с началниците на районните ръководства на образованието /РУО/. В срещата участваха заместник-министрите Емилия Лазарова и Мариета Георгиева, началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска, шефове на дирекции и специалисти от МОН.

Съвещанието бе свикано от министър Цоков за подготовка на системата за първите учебни състезания и разискване на оперативните въпроси, свързани с тях.

От МОН припомниха, че преди дни бяха обнародвани новите правила, които плануват повече на практика проблеми , понижаване на субективните критерии, както и по-голям брой на практика задания, ориентирани към добити познания.

Предвижда се и процедурите да бъдат аудио и видео записвани . През януари ще бъдат оповестени първите състезания от районните ръководства, като поетапно ще започват и останалите, стана ясно по време на съвещанието.

Организацията по планирането на държавния проект банкет и сформирането на паралелките в връзка с бизнеса бе различен акцент в полемиките. Посочено бе, че професионалните паралелки би трябвало да са повече от профилираните, като е желателно съотношението да е 70% към 30% .

„ Нашата обща цел е да реализираме най-хубавото за всяко дете и зная, че можем да го създадем единствено когато всички в системата работим дружно и в цялостна съгласуваност. Затова и бе доста значимо да свикаме тази среща в този момент и да обсъдим всички елементи дружно, с цел да взимаме най-хубавите оперативни решения “ , акцентира проф. Цоков.

Друг значим въпрос, който бе разискван, беше работата на екипите по Механизма за обсег на децата и учениците в детски градини и учебни заведения . Министър Цоков акцентира, че ще продължи строгият надзор и от страна на МОН, а началници на РУО споделиха работещи модели за обосноваване на деца от уязвими групи и техните фамилии да посещават учебно заведение.

Тема на полемиката бяха и ограничения за повишение на успеваемостта на образованието , за повече старания и самостоятелен метод. Коментирани бяха и опциите за потребление на ресурсите в електронната платформа „ Дигитална раница “ .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР