Първите германски туристи пристигат тази събота (13 май 2023 г.)

...
Първите германски туристи пристигат тази събота (13 май 2023 г.)
Коментари Харесай

Туроператорите отчитат слаб интерес на туристите към България

Първите немски туристи идват тази събота (13 май 2023 г.) на Българското Черноморие с проведени взаимни чартъри на огромните туроператори DER Touristik, TUI, Alltours и Schauinsland Reisen. Полетите ще бъдат осъществени до Варна и Бургас с настаняване в хотели в Златни пясъци, Албена и Слънчев бряг. Това оповестиха за TravelNews от представителствата на фирмите у нас. Същевременно първите английски туристи към този момент дойдоха в Слънчев бряг. Туроператорът Jet2Holidays започва чартърите на 1 май 2023 година, а Balkan Holidays UK и TUI UK стартират на 26 май.

Прогнозите за България не са положителни на немския пазар, където се чака растеж по отношение на предходната година, само че към момента няма да бъдат достигнати равнищата от преди пандемията. „ Далеч сме от размерите на 2019 година и през този сезон туристите от Германия ще бъдат в границите на към 50-60% по отношение на предпандемичната година “, разгласи пред TravelNews Калин Сутев, представител на огромния немски туроператор DER Touristik (към който е и ITS) и шеф на „ Дестинейшън Туристик Сървисис “. Според него изобщо не е огромен ползата към България и по тази причина фирмите се сплотяват в общи чартъри. Туроператорът водеше най-вече немски туристи у нас преди пандемията. Това значи, че и през 2023 година няма да се възвърне изцяло броят на туристите от Германия по морските ни курорти, който е най-важният под наем пазар за туроператорите, хотелиерите и летищата.

От една страна аргументите са в страха на германците да пътуват до курортите на Българското Черноморие поради войната в Украйна, инфлацията, неналичието на спешен пиар и реклама на страната ни. От друга страна туроператорите няма да усилят потенциала, тъй като са излъгани от страната и не са получили обещаните 35 евро на доведен екскурзиант в чартърите през 2022 година. „ Германските туроператори обърнаха тил на Българското Черноморие, тъй като страната в лицето на Министерството на туризма обърна тил на пазар Германия “, разяснява Сутев. По думите му отсъстват всевъзможни интензивности от страна на министерството за реклама на страната ни. За тази активност дава отговор зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева, която е културолог и няма опит в областта на маркетинга и рекламата.

„ Положението е притеснително на немския пазар и записванията за България вървят доста едва “, съобщи Венцислав Танчев, шеф на " Сън турс ", който съставлява немския туроператор Alltours. Според него има застой на всички пазари, само че за нашата страна е мощно изразен и трагичен. Причината е инфлацията, покачването на лихвите по заемите и предстоящата икономическа рецесия, като германците гледат да икономисват и орязват разноски. Туроператорът Alltours чака като цяло растеж от 15% на туристите от Германия за Българското Черноморие през този сезон, само че няма да бъдат достигнати равнищата от 2019 година Според Танчев ще се движат със спад от към 40% по отношение на преди пандемията.

От друга страна напомни, че огромните немски туроператори са излъгани от българската страна, която отхвърли да им даде 35 евро дотация на седалка за доведен екскурзиант през 2022 година Те авансово бяха заложили сумата в чартърите си при продажбата на пакетите за България. Разликата и загубата е поета от самите компании. Средствата бяха отрязани от някогашния министър на туризма Христо Проданов (БСП) поради погрешно заложени условия в отпущането на държавната помощ. Мярката трябваше да подтиква българския туризъм в резултат на Ковид пандемията.

Подобно е ситуацията и на английския пазар. „ Ръстът за Българското Черноморие е към 10% по отношение на предходната година, само че мъчно ще бъдат достигнати равнищата от 2019 година “, сподели Александър Стоянов, шеф на Balkan Holidays UK. Туроператорът води най-вече английски туристи у нас преди пандемията. Чартърите му тази година започват на 26 май 2023 година до Бургас с настаняване в хотели в Слънчев бряг. По-късно през сезона ще има полети и до Варна. Според Стоянов ползата към България е слаб и съвсем е починал. Негативен резултат оказват войната в Украйна, инфлацията и предстоящата икономическа рецесия.

При най-големият английски туроператор – Jet2Holidays, растежът на туристите за България е също към 10%, разгласи шефът на „ МТС България “ Иван Грошев, чиято която компания съставлява английската у нас. Той се надява да доближат равнищата от 2019 година Чартърите на туроператора стартираха на 6 май 2023 година Той оперира единствено до Бургас, защото Слънчев бряг е най-популярната дестинация у нас за британците. Концернът чака да започва чартъри от редица летища във Англия до Варна за летния сезон на 2024 година Това значи, че от идната година Jet2Holidays ще може да предлага почивки и в курортите по Северното Черноморие, като Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена и Албена.

Туроператорът има по-амбициозен проект за 2024 година за България с голям растеж от 47% повече самолетни седалки в чартърите. В цифрово изражение значи над 25 000 нови места и туристи, изясни Иван Грошев. Освен това се изследват опциите за пускане на градски пътувания (city breaks) до София и Пловдив с полети до двата града. Засега на назад във времето остават зимните курорти в България. Jet2Holidays ще разполага със 140 нови самолета през идната година.

Министерството на туризма се очакваше да направи роудшоу във Англия през април, само че в този момент е отсрочено, без да е ясно по кое време ще се организира. Искането беше сложено от Националния ръб по туризъм и английските туроператори. За тази активност още веднъж дава отговор зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева.

Германският и английският пазар са най-важните за българския туризъм. Преди пандемията през цялата 2019 година са пристигнали над 761 000 германци, а през 2018 година – рекордните над 850 000. Германия се нареждаше на трето място след Румъния и Гърция по брой туристи в България преди пандемията. Обединеното Кралство е третият най-съществен пазар за летния туризъм след Румъния и Германия. През 2019 година са пристигнали общо над 470 000 британци у нас.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР