Първите фирми в България, които ще получат финансиране по Плана

...
Първите фирми в България, които ще получат финансиране по Плана
Коментари Харесай

Пулев: Бюджет на „Технологична модернизация“ е близо 260 млн. лева

Първите компании в България, които ще получат финансиране по Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/, към този момент са 911, откакто Министерството на нововъведенията и растежа /МИР/ подписа още 51 контракта по първата процедура от Плана – „ Технологична рационализация “. По всички подписани контракти все още по ПВУ микро-, дребните и междинни предприятия от всички области на страната ще бъдат подкрепени с общо над 246 млн. лв. . Сключването на нови контракти продължава. Това разяснява министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев във връзка сключването на нови 51 контракта от страна на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ /ГД ЕФК/ към МИР.

Припомняме, че поетапното сключване на договорите с класираните общо 953 компании стартира при започване на април и ще продължи и през май 2023 година

„ Като поддържаме софтуерното обновяване на компаниите в този момент, им оказваме помощ за по-устойчиво бъдеще, а това е обвързвано със запазването на актуалните работни места в изискванията на рецесии от друг темперамент. Разбира се, основно е и за основаването на нови работни места. Ние не забравяме, че зад всеки бизнес, стоят хора с техните фамилии “, разяснява Пулев.

Междувременно бюджетът на мярката бе повишен с 32,5 млн. лв. и от 260 млн. лв. стана 292,5 млн. лв.. Това стана допустимо откакто Групово дело ЕФК към МИР се отхвърли от консултантска помощ и пренасочи ресурса към компании от аварийния лист с утвърдените и изчакващи финансиране предприятия. По предварителни планове добавеният запас ще стигне за до 100 класирани в аварийните описи предприятия /според бюджетите на подадените от тях проекти/. Пулев разгласи, че критериите за асортимент са безусловно транспарантни и според разпоредбите на Плана за възобновяване.

МИР припомня, че парите би трябвало да бъдат употребявани от финансираните компании за закупуване на машини, уреди, съоръжение и профилиран програмен продукт . Мярката беше позволена за кандидатстване от индустриални компании – за медикаменти, медицински произведения и уреди, компютри или оптични материали, храни, питиета, дрехи и други, както и за компании, които се занимават със събиране на боклуци, преработване на материали, кино и телевизионни студиа, радиостанции, малките екрани и осведомителни организации, компании с архитектурна, инженерна, научноизследователска и развойна активност и други

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР