Първите договори за подготвянето на документацията по националната програма за

...
Първите договори за подготвянето на документацията по националната програма за
Коментари Харесай

Подписаха първите договори за саниране на блокове във Варна

Първите контракти за подготвянето на документите по националната стратегия за саниране бяха подписани с три сдружения на етажната благосъстоятелност от Варна. Средствата за техническите паспорти ще бъдат отпуснати от общината в морския град.

Съгласието да аплайват по програмата са дали притежателите на всички жилища в блок 5 на улица „ Ружа ” в Цветния квартал. В него има 64 жилища, а разгърнатата застроена повърхност е 5 580.

„ Бяхме подали документи още при предходната стратегия и те бяха влезнали в банката за подписване на контракт за финансиране, само че тогава програмата се затвори. Търпеливо изчакахме и по тази причина доста бързо успяхме да съберем подписите. Блок 10, който е до нас, беше саниран по остарялата стратегия, всички видяха какъв брой е хубаво и това ми оказа помощ да убедя хората, тъй като преди този момент те се опасяваха ”, изясни ръководителят на сдружението на етажната благосъстоятелност Стела Бойчева.



Договори за финансиране с Община Варна подписаха още сдруженията на 13-етажен блок със 71 жилища на улица „ Радост ” в квартал „ Трошево ” и блок на улица „ Света Ирина ” в квартал „ Левски ”. Разгърната застоена повърхност на двата блока е надлежно 5 300 и 6 930 кв. м.

„ Едва 40 здания във Варна се възползваха по предходната стратегия за саниране. Разпространяваха се извънредно доста операции и откровени неистини, че ще вземат парцелите на хората, ще ги ипотекират, ще се подвигат налозите. Имаше всевъзможни тези, които трябваш да повлияят на възрастните хора и те да не се подписват за едно в действителност прелестно нещо, което понижава сметките за ток и основава напълно друга градска среда. Като видяха първите саниране блокове, ползата набъбна, само че стопираха стратегия. Затова в този момент би трябвало да се възползваме в оптималната степен ”, съобщи кметът на Варна Иван Портних.

Следващата седмица следва да бъдат подписани контракти сред Община Варна и още три сдружения на етажната благосъстоятелност.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР