Първите дипломати на България и Северна Македония Теодора Генчовска и

...
Първите дипломати на България и Северна Македония Теодора Генчовска и
Коментари Харесай

България и Северна Македония отварят нова глава в отношенията си


Първите дипломати на България и Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха в София протокола, който е част от преговорната рамка за еврочленството на Република Северна Македония.

Външните министри на България и на Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи

Външните министри на България и на Република Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха двустранен протокол, който е част от преговорната рамка за еврочленството на Република Северна Македония. Днешният протокол конкретизира ограниченията, с които Скопие да влезе действително в осъществяване на Договора за добросъседство от 2017-а година и на предходния протокол от 2019-а година.

. Те се отнасят до решение на историческите разногласия, в това число промени в учебниците по история, задължения за унищожаване на езика на омразата. От осъществяването им ще зависи скоростта на напредъка на Скопие към участието в Европейски Съюз. Процесът ще бъде наблюдаван от Брюксел.

Северна Македония разчита на поддръжката на България

" Днешната среща беше извънредно потребна, беше регистриран напредъкът във всички секторни групи, които са пет на брой ", сподели Теодора Генчовска. По думите ѝ това, което би трябвало да се направи оттук насетне, е постигнатите съглашения и договорености да бъдат осъществени на процедура, което е извънредно сериозен ангажимент и на двете страни.

", пожелаваме им триумф по пътя, по който от дълго време желаят да поемат. С общи старания и с нашата поддръжка ще стигнат до такава степен, където най-вече желаят да стигнат - участието в Европейски Съюз ", съобщи Генчовска.

Буяр Османи сподели, че в Република Северна Македония разчитат на поддръжката на България и изрази вяра, че се отваря нова глава в връзките сред двете страни.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР