Първите дебитни карти се появяват в САЩ в края на

...
Първите дебитни карти се появяват в САЩ в края на
Коментари Харесай

10 грешки, които допускаме при теглене на пари от банкомат

Първите дебитни карти се появяват в Съединени американски щати в края на 50-те години на предишния век. У нас обаче заплащания с банкови дебитни карти стартират да се реализират едвам при започване на 1994 година. Тогава в цяла България има едвам 70 банкомата и 28 ПОС терминални устройства.

Днес животът ни без дебитна карта наподобява напряко невъобразим. Средно българинът тегли пари от банкомат сред 2 и 3 пъти месечно. Най-често сред 200 и 300 лв.. Все повече стават и хората, които избират да си платят сметките или в магазина с дебитната/кредитна карта, а не кеш.

Какви неточности позволяваме обаче, когато използваме банкоматите? Достатъчно внимателни ли сме при изтегляне и може ли да си създадем план на парите в сметката? Следващите 10 съвета ще ви оказват помощ да избегнете най-честите неточности, които позволяваме при изтегляне на пари от банкомат.

1. Следете заплащанията си

Все повече хора избират да заплащат дребните си покупки с карта. Но това крие своите опасности – сок и сандвич за закуска, след това лек обяд, по някое време кафе и кола и не се усещаме по какъв начин сме натрупали сметка от 20-30 лв.. Затова деликатно следете заплащанията, които вършиме, с цел да няма неприятни изненади в края на месеца.

2. При арестувана карта

Пъхвате картата в банкомата с концепция да изтеглите малко пари, само че тя си остава в устройството. Познато, нали? Подобен сюжети се е случвал съвсем на всеки консуматор. Какво да вършим при такава обстановка? Сигнализирате банката, притежател на банкомата, и тази, издател на картата. Номерата на първата нормално са на устройството, а на втората – на гърба на пластиката. Тъй като обаче картата е към този момент в банкомата, в случай че нямате записан телефона, ви остава само да търсите най-близкия клон на банката, чийто клиент сте.

3. Взимайте квитанция

Компютрите вършат неточности и банкоматите не са изключение. Винаги взимайте квитанция, когато теглите. Така, в случай че се наложи, ще може да докажете пред банката, че е зародила неточност.

4. Проверявайте таксите

Таксите за изтегляне на пари от разнообразни банкомати са разнообразни. Обикновено тегленето от устройство на банката-издател е минимално или изцяло гратис, само че от банкомати на други банки комисионната може да нахвърли и 2 лв.. Сами разбирате, че не си заслужава да плащате неверни пари, по тази причина че теглите своите.

 10 неточности, които позволяваме при изтегляне на пари от банкомат

5. Избирайте банкомата

Преди да употребявате банкомата го огледайте добре. Пазете се от всевъзможни пукнатини, драскотини, необикновени функционалности и несъответствия. Ако нещо ви се стори неправилно, в случай че е на прекомерно мрачно или усамотено място, изобщо не се колебайте и напряко го подминете. Имайте поради, че крадците стават все по-изобретателни. Сравнително сигурен вид са банкоматите, които се намират във фоайетата на самите банки и работят, даже когато институцията е затворена.

6. SMS уведомяване

Почти всички банки оферират SMS уведомяване при изтегляне или постъпване на пари от сметката. Много хора са на мнение, че тази услугата е непотребна, само че изрично бъркат. Известяването е на допустими цени, които няма да ощетят бюджета ви, само че пък постоянно ще знаете, в случай че някой е теглил пари от вашата сметка. Колкото по-рано информирате банката за това, толкоз по-добре.

7. Не теглете от кредитна карта

Таксите за изтегляне на пари от кредитната карта и лихвите от време на време са толкоз високи, че могат да ви докарат инфаркт, по тази причина непосредствено си спестете отрицателно преживяване от подобен темперамент. Теглете пари от дебитната, а кредитната ползвайте за заплащания.

8. В чужбина

В другите страни таксата за изтегляне на пари от банкомат е друга. Затова преди да се отправите на мечтаното странствуване, проверете какъв брой ще ви излезе тегленето на пари в страната, в която ще бъдете.

9. Пребройте изтегленото

Да, малко е рисковано, изключително в случай че зад вас има други хора, само че е добре да го извършите. Както уточнихме в точка 3 – случват се и неточности. Ако има разминаване, незабавно се обърнете към банката си. В този случай ще е добре да имате и квитанция за доказателство, което още веднъж ни връща към точка 3.

10. Крийте ПИН кода си

Тук нещата наподобяват ясни и до болежка познати, само че се оказва, че към момента прекомерно малко хора са в действителност внимателни при изтегляне на пари. Крийте ПИН кода си с ръка, до момента в който го въвеждате. Това си остава един от най-сигурните способи против измами. В никакъв случай не записвайте кода си на самата карта. Ако 4-цифреният номер ви е прекомерно комплициран и не може да го запомните, го сменете с различен, само че не прекомерно обикновен.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР