Първичното публично предлагане(IPO) на бутилирана вода Nongfu Spring Co. на

...
Първичното публично предлагане(IPO) на бутилирана вода Nongfu Spring Co. на
Коментари Харесай

Борсовият дебют на компания за бутилирана вода превърна основателя й в третия най-богат човек в Китай

Първичното обществено предлагане(IPO) на бутилирана вода Nongfu Spring Co. на борсата в Хонконг изстрелят нейният създател в топ 3 на най-богатите хора в Китай, съобщи Си ЕН Би Си.

Nongfu Spring, която е най-популярната марка бутилирана вода в Китай, събра към 1,1 млрд, щатски $ при борсовия си дебют в Хонконг във вторник, като това едно от най-големите IPO-та от началото на годината. Първичното обществено предложение на компанията беше на цена от 21,50 хонконгски $ (2,77 щатски долара) за акция.

За малко акциите на компанията скочиха с 85% над първичната цел за цената на книжата, достигайки равнище от 39,80 хонконгски $ (5,14 щатски долара) за акция, преди да завършат сесията при ниво от  33,10 хонконгски $ (4,27 щатски долара) за акция, което е с 53,9% над първичната цена.

На фона на тези резултати благосъстоянието на създателя на компанията Шонг Шеншен, който има 84,4% от Nongfu Spring, доближи към 50,9 милиарда $, съгласно Bloomberg Billionaires Index. За малко той даже стана най-богатият човек в Китай, само че акциите на компанията му не съумяха да се задържат на рекордния пик от 85%.  След края на борсовата търговия Шеншен се подреди трето място по благосъстояние в Китай зад основния изпълнителен шеф на Tencent Ма Хуатенг, именуван още Пони Ма. Първи в Китай остава създателя на Alibaba Джак Ма, чието положение се прави оценка на към 57 милиарда $. 

 

Nongfu Spring`s founder briefly becomes China`s richest man, thanks to huge stake in bottled water IPO

— CNBC (@CNBC)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР