Първичният вариант на Планът за интегрирано развитие на Община Пловдив(ПИРО)

...
Първичният вариант на Планът за интегрирано развитие на Община Пловдив(ПИРО)
Коментари Харесай

Пловдив търси пари от Европа за проекти за 1,5 млрд. лева, стартира с 80 млн. за основни пътища

Първичният вид на Планът за интегрирано развиване на Община Пловдив(ПИРО) ще бъде подложен на публично разискване тази сряда. Проектът, който струваше близо 500 000 лв. бе оповестен на уеб страницата на Общината, като в идващите месеци той ще бъде модифициран и признат в локалния парламент.

В него на процедура са поставени всички планове, които градските управляващи в миналото са желали да осъществят, само че по този начин и не са намерили финансиране за тях. Общата стойност на плановете е за над 1,5 милиарда лв., като се стартира от междублокови пространства до пътни връзки за 100 млн. лв. и водоснабдяването от Въча за 350 млн. лв..

„ За разлика от предходните програмни интервали, този път сме доста гъвкави. В рамката 2015 – 2021 година имахме няколко зони за въздействия – „ Гладно поле”, обществена и просветителна инфраструктура в регион „ Централен” и градската зона отново там. В новия интервал 2021 – 2027 година имаме планове из целия Пловдив, като съгласно отворените стратегии, можем да аплайваме за финансиране”, изясни зам.-кметът по европейски политики Стефан Стоянов.

В ПИРО са всички огромни планове, за които Община Пловдив приказва - нов мост над река Марица, градска железница, закупуване на електробуси,,реконструкция на бул. „ Марица- Север”, уголемение и поправки на входните артерии на града – Голямоконарско, Пещерско, Рогошко шосе. Също по този начин редица улици от вътрешноградската мрежа, които до момента не са ремонтирани.

Само реконструкцията на бул. „ Марица –Север” е дадена за 35 млн. лв., като в нея попада озеленяване, облагородяване и социализиране на цялата крайречна зона. Градската железница и естакадата над бул. „ Копривщица” пък е с индикативна стойност от 330 млн. лв.. Другите два най-големи плана са снабдяването на вода от река „ Въча” за 350 млн. лв., както и Околовръстното шосе на Пловдив за 325 млн. лв.. С други думи единствено тези три плана са за над 1 милиарда лв..

„ Сами не можем да изградим тези планове, като би трябвало и помощ от страната. Чухме, че страната счита да вкара Околовръстното на Пловдив и градската железница в Плана за възобновяване, което е един добър старт”, сподели Стоянов.

Освен десетките пътни планове, в ПИРО са заложени и културни и спортни обекти, като стадион „ Пловдив” и нова опера. За първият обект сумата е 70 млн. лв., а за втория – 50 млн. лв.. Прави усещане, че в проекта е и Изграждане на интернационален спектакъл за модерни изпълнителски изкуства с индикативна стойност от 100 млн. лв.. Зам.-кметът изясни, че това са предложния по време на разискванията, като те са вкарани вътре, само че занапред те ще се филтрират.

Стоянов разяснява, че сега, в който се одобри ПИРО Община Пловдив незабавно може да кандидатства за финансиране по една от европейските стратегии „ Развитие на регионите”. Само по това перо Пловдив може да разчита на финансиране от 80 млн. лв..

„ Свързаността сред общините е главен приоритет в „ Развитие на регионите”, т.е. ние незабавно може да получим финансиране за входно-изходните артерии. Голямоконарско шосе да вземем за пример е с индикативна стойност от 46 млн. лв.. То е значимо, тъй като това е главния вход на Пловдив, а и то е икономическия център на града. То ще има резултат и върху пътната и икономическата инфраструктура”, сподели Стоянов.

Очаквайте плановете, залегнали в ПИРО за новия програмен интервал!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР