Първи стъпки към реформата. Така омбудсманът Мая Манолова обобщи взетите

...
Първи стъпки към реформата. Така омбудсманът Мая Манолова обобщи взетите
Коментари Харесай

Законът за хората с уврежданията влиза за обсъждане в парламента на 19 октомври


Първи стъпки към промяната. Така омбудсманът Мая Манолова заключи взетите решения след днешната среща на министрите Бисер Петков и Владислав Горанов с представители на организациите на хората с уврежданията. На нея е бил подписан проект за деяние, съгласно който на 19 октомври в Народното събрание би трябвало да бъде импортиран за разискване проектозаконът за хората с увреждания.
Социалният министър Бисер Петков посочи, че преди този момент оттегленият за преправяне при започване на месеца законопроект ще бъде разискван на 16 октомври на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие. На идващия ден ще бъде импортиран в Министерския съвет и по-късно, на 19 октомври, влиза за разискване в Народното събрание.
"Законът за хората с увреждания и този за персоналната помощ ще се движат в пакет и по този начин би трябвало да влязат в Народното събрание. Целта е доникъде на декември да ги гласуваме, с цел да може да влязат в действие при започване на идната година ", изясни Петков.
Той още веднъж напомни, че в бюджета за следващата година са планувани 150 млн. лева за хората с увреждания. Тяхното систематизиране обаче занапред ще бъде конкретизирано. По думите му право на персонална помощ ще имат хората с над 90% увреждания. При децата персонална помощ ще може да се употребява, в случай че са с над 50% увреждания с право на непозната помощ и 90% без право на непозната помощ. Личната помощ пък ще може да се употребява по приблизително 8 часа на денонощие.
Петков добави, че заявките за помощи по новия ред и методика ще могат да се подават след 1 април 2019 година От 1 септември пък ще стартира финансирането на персоналната помощ.
Финансовият министър Владислав Горанов сподели от своя страна, че в последните два дни са водени голям брой диалози с представители на организациите на хората с увреждания. Според него всички страни са създали отстъпки, с цел да може колкото се може по-бързо да стартира промяната в бранша. Той акцентира, че ръководещите ще търпят гнева на хората с увреждания, в случай че нарушат нещо от постигнатите през днешния ден сделки.
Въпреки подписания проект за деяние, майките на деца с увреждания дадоха обещание, че няма да спрат с митингите си, до момента в който двата закона не бъдат признати. Още на следващия ден в 17:30 ч. пред постройката на държавното управление те ще се съберат да изразят недоволството си от досегашните дейности на ръководещите./Дневник
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР