Първи случай на маймунска шарка в Пловдив.Заболелият е на 23

...
Първи случай на маймунска шарка в Пловдив.Заболелият е на 23
Коментари Харесай

Регистрираха първи случай на маймунска шарка в Пловдив

Първи случай на маймунска шарка в Пловдив.

Заболелият е на 23 година, с фебрилитет и обрив, в положително общо положение. Наскоро се е завърнал от Италия. Хоспитализиран е в УМБАЛ " Св. Георги “, Пловдив. ДНК на вируса на маймунската вариола е открит в съдържимото на обривните единици и в орофарингеален секрет от пациента. Предприети са епидемиологични изследвания.

Маймунската вариола е вирусно заболяване, което се предизвиква от вирус, принадлежащ към Род Orthopoxvirus на семейство Poxviridae. До тази година случаи на болестта главно се срещаха в страни от Централна и Западна Африка. От 2022 година случаи на маймунска вариола се оповестяват от страни, за които болестта не е особено, без да са налице данни за пътешестване на инфектираните до ендемични страни. Към 21 юни 2022 година общо 1 799 лабораторно доказани случая на маймунска вариола са докладвани посредством Европейската система за контрол. Установено е, че по-голямата част от заболелите са мъже (99,4 на сто) на възраст сред 31 и 40 година

Инкубационният интервал нормално е от 6 до 13 дни, само че може да варира от 5 до 21 дни. Заболяването нормално стартира с тресчица, мускулни болки, отмалялост и главоболие. В рамките на три дни от появяването на признаци обрив стартира от мястото на първичната зараза и бързо се популяризира в други елементи на тялото. Могат да се наранени както дланите, по този начин и стъпалата. Обривните единици прогресират по едно и също време, нормално в границите на 12 дни, като минават през разнообразни стадии. Преди обрива или по едно и също време с него при доста пациенти се следи отичане на лимфните възли.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР