Първи секретар на руското посолство у нас близо година е

...
Първи секретар на руското посолство у нас близо година е
Коментари Харесай

Първи секретар на руското посолство е шпионирал у нас

Първи секретар на съветското посолство у нас близо година е шпионирал в България. Той провеждал регулярни тайни срещи с български жители. Единият от тях даже бил управителен чиновник, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, Европейски Съюз и НАТО.
Целта на срещите била дипломатът да придобие информация, която е държавна загадка. Той даже предложил материални облаги на къртиците.

Делото е спряно, тъй като съветският жител се употребява с имунитет. По тази причина макар данните за осъществено закононарушение не може да му бъде повдигнато обвиняване.

От прокуратурата прецизираха, че според Виенската спогодба за дипломатическите връзки “дипломатическият сътрудник има имунитет във връзка с наказателната пълномощия на приемащата държава”.

На 25 октомври, основният прокурор Сотир Цацаров публично е уведомил министърката на външните работи Екатерина Захариева за следствието.

От Външно оповестиха в понеделник, че знаят за случая. Заради следствието на спецпрокуратурата на диалог в Министерство на външните работи бил извикан съветският дипломат.

Разкритието за съветския посланик разузнавач идва единствено десетина дни откакто завърши визитата на основния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев и шефа на ДАНС Димитър Георгиев в Съединени американски щати. Там съществена тематика на диалозите беше националната сигурност.

Това не е първият шпионски скандал с съветско присъединяване, който избухва у нас.

През септември ръководителят на съдружие “Русофили” Николай Малинов бе упрекнат, че е изпълнявал задания против възнаграждение, поставяни му от “Двуглав орел”. Зад организацията стои съветският олигарх Константин Малофеев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР