Първи поклоннически поход, посветен на 550 годишнината от пренасянето на

...
Първи поклоннически поход, посветен на 550 годишнината от пренасянето на
Коментари Харесай

Учредиха български поклоннически маршрут

Първи поклоннически поход, отдаден на 550 годишнината от преместването на мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново до Рилския манастир, ще стартира на 1 юли тази година. Те са били в средновековния Търновград от 1195 до 1469 година, когато още веднъж са върнати в светата обител.

Авторите на самодейността за поклонническия маршрут, наименуван „ Светият път “, оповестиха детайлности в Централния боен клуб в София. Сред членовете на Националния комитет за отбелязване връщането на мощите на небесния настойник на българите са Евгени Коев, спелеолог и деятел за похода, историка проф.Пламен Павлов, кмета на Велико Търново, Даниел Панов, журналиста Горан Благоев и още десетина интелектуалци.

Походът по „ Светият път “ ще се измине на пет стадия за по седмица. Всеки ден поклонниците ще изминават близо 20 километра. Първият стадий е дълъг 114 км, стартира от Катедралния храм във Велико Търново и стига на седмия ден до гр.Никопол. Вторият стадий от Никопол през Плевен до Луковит е 122км, третият от Луковит до Черепиш е с дължина 130км, а четвъртият стадий е най-къс с дължина от 89 километра. Финалният стадий от маршрута от София до Рилския манастир е дълъг към 100км. и приключва в метох Пчелина.

Българският поклоннически маршрут прилича известния пилигримски път Ел Камино, дълъг близо 800км, който следва пътя на свети Яков Зевадеев през цяла Северна Испания, до момента в който стигне до катедралата „ Сантяго де Компостела “, където се твърди, че са заровени останките на светеца. Според испанското вярване Свещеният път може да се мине пешком, с велосипед или на кон, само че Камино е сполучливо преминат, в случай че са изминати 100 км пешком или 200 километра с велосипед или на кон.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР