Първи по рода си празник на българското месо събра в

...
Първи по рода си празник на българското месо събра в
Коментари Харесай

Празник на българското месо се проведе в Ахтопол

Първи по рода си празник на българското месо събра в Ахтопол производители, месари, майстори на скарата и фенове на същинското мезе. Българското месо е все по-предпочитано на пазара и в чужбина, настояват производителите, които участваха във фестивала. Майстори в транжирането демонстрираха своите умения. Най-добрите ще вземат участие на Световното състезание по транжиране на месо, което ще се организира следващата година в Белфаст, Ирландия.

Идеята за подобен празник дава англичанинът Тери Гилиган, който цялостен живот е работил с месо. От две години Тери живее в България и е уверен, че българските месари са брилянтни майстори- доста надарени, деликатни и хора, които обичат работата си и би трябвало да отидат на Световното в Белфаст през март. А за българското месо Тери също бе безапелационен.

Тери Гилиган: " Няма по-добро месо, работил съм в Германия, Холандия, Франция, Англия. Месото, с което съм работил тук, в действителност е съвършено. Много е значимо също, че хората тук се грижат с обич за животните си и това се отразява на качеството на месото. "

Вихрен Димитров-производител: " Да покажем, че има същинско месо в България, същински производители, има същински ценители, и както чухте от Тери - нашето месо по нищо не отстъпва от другото месо, дори може да се каже, че е по-вкусно и по-истинско. "
Организаторите на фестивала споделят, че е извънредно време повече българи да схванат какво значи същинската родна месна продукция, а с такива празници може да се реализира толкоз бленуваното удължение на туристическия сезон край морето.

Пламен Димитров-организатор: " Хората сякаш стартират да схващат, че сами би трябвало да си вършат тези угощения и празници, тези празници на удоволствието - защо идва човек на морето. Туристите са удовлетворени, има забавление, елементарна работа. "
Шефът на журито бе безапелационен, че добър транжор се става с доста труд.

Кирил Петров-транжор: " Аз да вземем за пример съм от 43 години в тоя отрасъл и имам още какво да изучавам. Значи човек умира непросветен. "
Транжорите впечатлиха с уменията си и журито и публиката, а разфасованите пържоли, ребърца и котлети потеглиха към скарите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР