Първи голям проект за добив на литий в Африка е

...
Първи голям проект за добив на литий в Африка е
Коментари Харесай

Нов проект за добив на литий подкрепя САЩ в конкуренцията с Китай

Първи огромен план за рандеман на литий в Африка е на път да поддържа Съединени американски щати в възходящата конкуренция на международния водач Китай. Проектът е без китайско финансиране и ще поддържа американските упоритости за развиване на локалната промишленост за произвеждане на акумулатори за електрически коли, оповестява Bloomberg.

Половината от продукцията от мината Ewoyaa в Гана, която е изграждана от австралийската компания Atlantic Lithium, е предопределена за рафинерия, която Piedmont Lithium възнамерява да построи в Тенеси. Piedmont е вторият по величина акционер в Atlantic Lithium и се е договорил да даде по-голямата част от средствата за плана. 

Инвестицията би трябвало да помогне за облекчение на евентуални бъдещи ограничавания на доставките оттатък океана и да обезпечи решаващи запаси, с които да помогне за намаляването на зависимостта на Съединени американски щати от Китай, разясняват от Piedmont.
 Снимка 557205
Източник:

Китай влага съществено в литиеви мини в Зимбабве, Мали и Демократична република Конго, с цел да обезпечи металите за акумулатори за своята бързоразвиваща се промишленост за електрически коли. Доставката на стратегически значими минерали за акумулатори, в това число литий, никел и кобалт, става все по-наложителна поради ценовата волатилност и натиска в лицето на американската администрация върху фирмите, които би трябвало да понижат своята експозиция по отношение на Китай.
 Как най-богатата австралийка
Как най-богатата австралийка " саботира " договорка на най-голямата компания за произвеждане на литий в света

Защо се случи това и каква беше офертата

Всички желаят да добиват литий

Въпреки че цените на лития се намалиха от миналогодишния си връх, конкуренцията за метала притегли огромните миннодобивни компании, автомобилните производители и даже петролните концерни. Прогнозираният недостиг от 2025 година също подтиква търсенето на нови доставки.

" Piedmont е подготвена да одобри еднакъв дял в плана в Гана, до момента в който евентуалните китайски поддръжници желаят надзорен пакет ", съобщи изпълнителният шеф на Atlantic Lithium Кийт Мюлер.

Американската компания, която доставя първични материали на Tesla и LG Chem, през август упражни алтернатива за придобиване на първичен дял от 22,5% в Ewoyaa и се ангажира да финансира в началото $70 милиона, които са нужни за създаването на актива. Освен това компанията ще обезпечи половината от спомагателните разноски по-късно.

Ewoyaa е третият по величина литиев план в Африка и е в развой на разработка. Тя ще се възползва от Закона за понижаване на инфлацията (IRA) на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който предлага данъчни тласъци в поддръжка на веригата на доставки на електрически автомобили в страната.

" Това, което IRA прави за мен, е, че ми дава сигурност, че 50% от моя рандеман отива в оборудване за хидроксид, което е предопределено за подтиквано превръщане на акумулатори ", разяснява Мюлер.

Atlantic Lithium, която към момента чака оценка за въздействието върху околната среда и съответното позволение, желае да създаде първия си литиев концентрат в Ewoyaa през второто тримесечие на 2025 година. Производството в индустриален мащаб ще стартира едвам през 2026 година с плануван размер от 36 хиляди тона еквивалент на литиев карбонат - задоволително, с цел да се захранят 800 000 електрическия автомобил Tesla.

Компанията обмисля да преработва фелдшпат - второстепенен артикул, който се употребява в керамиката и плочките - както и да създава литиеви химикали с по-висока стойност от продукцията, която не е предопределена за Piedmont.

Прогнозите демонстрират, че мините в Африка ще усилят производството на литий повече от 70 пъти до 2030 година спрямо размера от предходната година. Това би нараснало каузи на Африка в международното предложение на 14% от настоящия 1%.
 Източногерманският град в центъра на новата „ златна тресчица “... за литий
Източногерманският град в центъра на новата „ златна тресчица “... за литий

Близо сме до създаден в Европейски Съюз литий
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР