Първенството European Grand Prix 2022 ще представи над 180 състезатели

...
Първенството European Grand Prix 2022 ще представи над 180 състезатели
Коментари Харесай

За първи път България е домакин на международно състезание по стрелба с лък

Първенството European Grand Prix 2022 ще показа над 180 състезатели от 26 страни до 8 май в „ града на тепетата “

За първи път България е хазаин на интернационално съревнование по пукотевица с лък в „ града на тепетата “. Първенството European Grand Prix 2022 се провежда от Българска федерация по пукотевица с лък (БФСЛ), взаимно с Семеен кодекс „ Титан “ – Пловдив и се организира под егидата на Министерство на младежта и спорта и община Пловдив. Тази събота и неделя стадион „ Пловдив “ събира и показва над 180 състезатели, от които мъже и дами от 26 страни. Те ще премерят сили в категории „ Рекърв “ и „ Компаунд “.

„ Щастливи сме, че точно България е хазаин на European Grand Prix 2022 и имаме опцията да съберем имена от интернационална големина в този хубав спорт. Радваме се, че стрелбата с лък набира от ден на ден известност и в нашата страна, както измежду мъжете, по този начин и измежду дамите. Днес към този момент имаме български народен тим с редица оценки и достижения в дисциплините по пукотевица с лък. “, разяснява Атанас Темелков, ръководител на Управителния съвет на БФСЛ.

Представянето на участниците се прави оценка от жури с интернационален състав, като се взимат поради кръг от квалификации, в които участниците изстрелват избран брой стрели към цел. Изпълнението на състезателите минава през „ решетка на елиминации “. Системата дефинира кои ще бъдат участниците, които ще се включат в 1/16, 1/8, четвърт и полуфинал.

Тази събота, 7 май, от 9:40 часа ще се организира и оспорваното състезание на финалистите на стадион „ Пловдив “, на което могат да бъдат очевидци всички поданици и посетители на града. Събитието е със свободен достъп.

За БФСЛ:

Българска федерация по пукотевица с лък е основана през 1983г. Нейн създател е господин Тодор Лазаров. Първата стрела е пусната в гр. Велико Търново. Българската федерация по пукотевица с лък е уредник на редица Балкански шампионати, интернационалните шампионати, през днешния ден и на Европейски Гранд При надпревари. Най-дълголетният шампионат през годините е „ Купа Разград ”, който се организира към този момент 35 години без спиране. През 2016 година на Евопейската младежка купа в Гърция кадетите Иван Банчев, Тодор Пендов и Васко Тодоров стават втори в отборната конкуренция. Във Франция, през 2015 година Атанас Темелков е първият български арбитър придобил права за интернационален арбитър на континентално равнище. През 2018 година в Италия, при младежи на Гранд При Иван Банчев става 7ми, а на Европейското състезание за младежи в Легница/Полша Банчев печели бронзовия орден. България е имала състезатели на няколко олимпиади – в Москава, Барселона, Атланта /САЩ/, Лондон. Олимпийски участници са били Стефан Мляков, Иван Йотов, Явор Христов.

За стрелбата с лък:

Стрелбата с лък е изкуство, познато на човечеството от най-далечни времена. Първоначално употребена за лов и оцеляване, през днешния ден стрелбата е на първо място спорт, който се радва на забележителна известност в Съединени американски щати, някои страни в Азия и Западна Европа. Стрелбата е толкоз завладяваща и потребна за здравето, че измежду нейните почитатели се подреждат и редица холивудски звезди. Освен физически позитиви, стрелбата с лък оказва удобен резултат и върху психологичното здраве.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР