Първата в страната студентска гора е инициатива на възпитаници на

...
Първата в страната студентска гора е инициатива на възпитаници на
Коментари Харесай

Студентска гора ще се засажда край Варна

Първата в страната студентска гора е самодейност на ученици на Икономическия университет, които в писмо до общината упорстват да им бъде посочено уместно място за това.

Идеята е всеки випуск на варненския университет да посади дърво и да остави диря след себе си, изясняват младите запалянковци. Уверяват, че се отнасят с грижа и отговорност към природата и се надяват на почитатели измежду връствиците си.

Инициативата получи утвърждение от комисията по благоустройство и комунални действия към общинския съвет. Тя съответствува по време и с нова разпоредба, призната през днешния ден от комисията, която дефинира реда и финансирането на планове за озеленяване и благоустрояване, инициирани от жители.

По силата на признатите нормативи ще се финансират до 5000 лева планове за градинки, беседки, кътове за отдих, пейки и други По правилник 80 % от средствата ще се дават при започване на плана, а останалите 20 на 100 след реализацията. Средствата в общинския бюджет за тези начинания са 250 хиляди лева

Право за финансиране ще имат не обособени лица, а етажната благосъстоятелност, като тя не трябва да разпорежда действия на трети лица. По плана би трябвало да бъде направен финансов проект с плануваните действия, материалите, количествени истойностни индикатори за реализация. Инициаторите ще подписват контракти с представител на районното кметство, откъдето ще реализират надзор и по реализацията, и по отчитането.

Целта на наредбата е да предизвиква доброволчеството и дейното гражданско присъединяване в поддържане и разгръщане на зелената система на Варна.

Гинка Христова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР