Първата транссексуална бразилка дебютира в местното волейболно първенство за жени

...
Първата транссексуална бразилка дебютира в местното волейболно първенство за жени
Коментари Харесай

Първата транссексуална бразилска волейболистка дебютира в местното първенство

Първата транссексуална бразилка дебютира в локалното волейболно състезание за дами при успеха на Волей Бауру с 3:1 против Пинейрос. Тифани Абреу, която по рождение е мъж, само че се разпознава като жена, означи 25 точки, откакто по-рано през 2017 година получи публично позволение от Международната волейболна федерация (FIVB) да играе в дамски тимове във всички съревнования и шампионати.

33-годишната Абреу е първата транссексуална волейболистка в бразилската Суперлига. През кариерата си Тифани, преди позната под името Родриго, игра в мъжки тимове в Бразилия, Португалия, Франция, Индонезия, Испания, Франция, Холандия и Белгия, само че през 2012-а година прекъсна краткотрайно кариерата си поради идния дълъг развой по промяна на пола. Абреу мина продължителна хормонална терапия в Италия, с цел да бъде стеснен и следен тестостеронът в нейната кръв, както е по законите на Международния олимпийски комитет (МОК). След това тя се подложи на интервенция за промяна на пола, смени и името си на Тифани, получи дълго чаканото позволение от FIVB и възобнови своята кариера.

" Извървях доста дълъг път, преди да се завърна във волейбола като жена. Моят сътрудник ми оказа помощ доста, тъй като знае правилниците и познава други транссексуални спортисти от по-ниските лиги, тъй че аз взех решение да възобновя кариерата си. Спазих всички всички условия, а не го направих просто с думите, че ми се играе ", сподели Абреу в изявление за Асосиейтед прес.

През януари 2016-а година МОК реши, че " транссексуалните спортисти могат да вземат участие на олимпийски игри и на други интернационалните шампионати и без претърпяване на интервенция за промяна на пола ". От контролния орган прибавиха, че " транссексуалните спортисти няма да бъдат ограничавани в желанието си да спортуват ", а просто би трябвало да съблюдават законите и наредбите за оптимално равнище на тестостерон в кръвта.

Абреу тренира дълго време в Сао Пауло, с цел да навлезе във форма, а преди месец подписа контракт с Волей Бауру и ще се бори за присъединяване в шампионските плейофи със своя тим. Дългосрочната фантазия на Тифани обаче е друга - да стигне до националния тим и да играе във волейболния шампионат на олимпийските игри в Токио през 2020-а година.

" Всички сме наясно, че Жозе " Зе " Роберто Гимараеш (селекционер на бразилския народен тим по волейбол за жени) следи всеки мач от вътрешното състезание. Моята съществена цел е да бъда допустимо най-добре готова, в случай че получа опция да играя в националния тим ", добави Тифани в изявление за локалните медии.

Гимараеш съобщи за вестник " Ещадо де Сао Пауло ", че не вижда причина Абреу да няма късмет за повиквателна: " Погледнато от чисто правна позиция, Тифани може да играе във вътрешното състезание за дами, тъй че аз не виждам за какво да не може да бъде част и от националния тим. Дали ще завоюва място, това зависи от самата нея ".

Разбира се, не всеки е надъхан положително към Абреу. Бразилия не е измежду най-свободомислещите народи що се касае до този въпрос, а даже и когато някои хора нямат проблем със самата персона Тифани, те имат подобен с обстоятелството, че тя има история като мъж. Подобно мнение изрази в туитър някогашната националка и олимпийска медалистка Ана Паула Хенкел: " Не осъждам никого, само че това е проблем от физиологична позиция. Повечето волейболистки считат, че не е почтено транссексуални да играят против дами. И в действителност не е. Тялото на Абреу е изграждано с тестостерон през целия й живот ".

Фернандо Бонато, треньор на Абреу във Волей Бауру, обаче счита, че тя заслужава място измежду дамите, тъй като физическите й индикатори сега нямат нищо общо с тези на Родриго: " Познавам я още като играч при мъжете. Тогава беше доста по-силна физически. Силите й са намелели доста след промяната на пола ".

В последна сметка обаче, както самата Тифани отбелязва, " когато се резервира естетика (с равнищата на тестостерон), разпоредбите (на МОК) са на твоя страна ".
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР