Първата тестова партида втечнен природен газ е пристигнала на новия

...
Първата тестова партида втечнен природен газ е пристигнала на новия
Коментари Харесай

Тестват за първи път новия терминал за втечнен газ край Александруполис

Първата тестова партида полутечен природен газ е пристигнала на новия плаващ терминал на пристанището на Александруполис в Северна Гърция, заяви Българска телеграфна агенция като цитира гръцкият портал energypress.gr. Търговската употреба на модула за предпазване и регазификация (FSRU) ще стартира през март.

Партидата е пристигнала в пристанищния гръцки град на 20 януари. През тестовия интервал стремежът е 28-километровият водопровод (с 24 километра под водата и 4 на сушата), който свързва терминала с националната газопреносна система на Гърция, да се изпълни с гориво, с цел да се откри дали всички системи работят вярно и да се поправят възможни проблеми.

Планира се обектът да бъде подготвен за комерсиална употреба след шест-седем седмици, т.е. през първата половина на месец март.

На годишна база в гръцката газова система ще бъдат доставяни почти 1,5 милиарда кубични метра газ годишно (или 27 % от общия годишен потенциал за газификация на станцията). Останалите 4 милиарда кубични метра ще бъдат насочвани към интерконектора Гърция-България (IGB).

Осемдесет % от потенциала на терминала към този момент е запазен дълготрайно от 13 сдружения, а за останалия потенциал има засилен интерес от други компании.

Изграждането на терминала за полутечен природен газ в Александруполис стартира на 3 май 2022 година Той ще се състои от плаваща апаратура за регазификация с потенциал за предпазване от 155 000 до 170 000 кубични метра и оптимален потенциал за регазификация 22,7 милиона кубични метра на ден, както и от 28-километрова тръбопроводна система. Годишният потенциал на терминала ще бъде 5,5 милиарда кубични метра природен газ. Стойността на вложенията в плана се прави оценка на 370 млн. евро.

Българската " Булгартрансгаз " взе участие с цялостен от 20% в плаващия модул за предпазване и регазификация (FSRU) край Александруполис.

Терминалът в Александруполис е обвързван с към този момент функциониращия газопровод IGB, който има връзка с Трансадриатическия газопровод (ТАП) и гръцката национална газопреносна система. От октомври 2022 година IGB придвижва природен газ от Гърция до България, а оттова се възнамерява да го транспортира до Унгария, Румъния, Северна Македония, Сърбия и Украйна.

Терминал за полутечен природен газ действа и в Ревитуса край Атина, където неотдавна беше пуснато в употреба плаващо оборудване за предпазване, което усили потенциала му с към 65 %.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР