Първата тазгодишна продукция на зехтин достига цена, която е със

...
Първата тазгодишна продукция на зехтин достига цена, която е със
Коментари Харесай

Зехтинът се покачи със 120%, вече е по-скъп от месото

Първата тазгодишна продукция на зехтин доближава цена, която е със 120 % по-висока в сравнение с през 2021 година, съобщи осведомителният портал „ Нюзбомб “, представен от Българска телеграфна агенция.

Цената на новата годишна продукция в региона на Илия в Северозападен Пелопонес възлиза на 9,25 евро на литър, уточни Костас Пападопулос, притежател на фабрика за обработка на маслини. Същата е записаната цена и в Лакония, Южен Пелопонес, означи Миронас Хиледзакис, заместник-председател на Земеделското партньорство – Съюз Ираклион. По думите му зехтинът от миналогодишната годишна продукция сега е 8,50 евро на кг.

„ Като се има поради, че тази година зехтинът се намира мъчно, никой не знае до каква степен ще стигне цената [...] Много е евентуално да забележим цени над 10 евро “, съобщи Хиледзакис. За гърците е изненадващо, че един литър зехтин е по-скъп от един кг месо, съобщи гръцката телевизия „ Оупън Нюз “.

През последните седмици се следят забележителен брой обири както на зехтин, по този начин и на маслини по дърветата, изключително в Халкидики, Северна Гърция, написа „ Нюзбомб “. За да защитят продукцията си производителите в бранша са почнали да слагат видеокамери или патрули.

В същото време на пазара са се появили продавачи на на ниска цена зехтин „ със подозрително качество и генезис “, съобщи националната гръцка телевизия ЕРТ. Продавачите, които подбиват цената на продукта, го оферират с изказванието, че е с локален генезис, без обаче това да е подкрепено от съществуването на етикет с информация за стоката. Проби от такива артикули са посочили, че те съдържат примеси като например оцветители, съобщи притежателят на маслинопреработвателната фабрика Савас Константинидис в изявление за ЕРТ.

Гърция е третата по величина страна производител на зехтин в света след Италия и Испания, разяснява „ Нюзбомб “. При естествени условия, в години, лишени от бедствия, в Гърция се отглеждат повече от 132 милиона маслинови дървета, от които се създават към 300 000 тона зехтин годишно, като 82 % от него се отнася към категорията „ екстра върджин “ (висококачествен необработен зехтин). Традиционно към половината от годишното произвеждане на зехтин в Гърция се изнася към страните на Европейския съюз.

Тази година обаче продукцията в цялата страна е слаба заради неподходящите климатични условия. През идващия търговски интервал 2023-2024 година се чака да има дефицит на предлагания зехтин в размер на съвсем 1 млн. тона в международен мащаб, защото запасите са на рекордно ниски равнища.
 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР