Първата стъпка, която ще предприемем, е да напишем нова стратегия

...
Първата стъпка, която ще предприемем, е да напишем нова стратегия
Коментари Харесай

МРРБ пише нова 3-годишна стратегия за пътищата

" Първата стъпка, която ще предприемем, е да напишем нова тактика за развиване на пътищата в страната и Агенция " Пътна инфраструктура " да стартира да работи планово . Законът и стратегическите цели на страната изискват да се работи с 3-годишни и едногодишни капиталови стратегии. "

Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков в предаването " На фокус с Лора Крумова " на Нова телевизия, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

" Не може да има тактики и ясни цели, които да стоят заключени в шкафчета и в това време да не се извършват обекти, от които имаме потребност, изясни министърът. Вместо това се вършат поправки на пътни сектори, които несъмнено са значими, само че не са стратегически определящи за развиването на републиканската пътна мрежа ".

Той даде за образец нуждата от свързваща пътна инфраструктура сред България и Северна Македония, Гюешево с Дупница, както и на страната ни с Гърция.

По думите му, в случай че продължи да се разсъждава политически, а не от позиция на правото и справедливостта , промяна няма да може да бъде реализирана.

" Целта на това държавно управление е трансформационна промяна най-много във връзка с върховенството на правото. Ако не вървим към тази цел, ще се превърнем в транспортен съд без посока, а както споделят мъдрите хора: няма попътен вятър за транспортен съд без посока ", съобщи министърът.

По мотив промяната на ръководителя на УС на Агенция " Пътна инфраструктура " Цеков изясни, че е подхванал стъпката, защото е открил извънредно припряни дейности от страна на предходното управление на организацията, свързани със скоростно възлагане на публични поръчки за 4,7 милиарда лева и то в границите на последния ден на служебния кабинет. По думите му, буди подозрение извънредно късия период за разглеждане и възлагане на оповестените през февруари публични поръчки, в случай, че документите е с значителен размер. Поради това министърът е назначил одит и се чака резултатите от него да бъдат ясни идната седмица.

В АПИ е имало разминаване сред капиталовата стратегия на организацията и стратегическите цели на страната за създаване на пътна мрежа, която да свърже страната ни със прилежащите ни страни. Вместо това по-скоро са се насочвали средства не където са нужни, а където най-бързо могат да бъдат усвоени. По думите му за това са употребявани редица механизми като инхаус възлагания, които водят до бързо разходване на средства за обекти даже без планове.

Редица възлагания за осъществяване на обекти са надвишавали 2-3 пъти пазарните равнища, разкри Цеков. Той даде образец с цени за подложен бетон от 185 лева при пазарни цени от към 70 лева ., които е било заложено във всички проектодоговори за настоящ ремонт и поддръжка отсега нататък.

" Това приказва за неефективно разходване на обществени средства ", изясни районният министър.

В студиото той заяви, че все още за реализацията на пътни и ВиК планове на общините са отпуснати 417 млн лева От тях са изразходвани 111 млн. лева за последните осем месеца.

" В момента, в който всяка община усвои въпросните средства, ще получи допълващо финансиране, с цел да приключи плановете си ", увери Цеков.

По мотив законността на кея край Росенец министърът изясни, че има формиран акт за нелегално строителство от ДНСК и има прелиминарен план за събарянето му. Този план би трябвало да се съгласува с няколко инстанции, които да се произнесат дали премахването на градежа няма да аргументи вреди, като да вземем за пример дали ще заплаши биоразнообразието или бреговата линия. Към този миг обаче позитивно мнение има единствено от Басейнова дирекция, само че от 6 месеца Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас мълчи.
 Демократична България: Премахването на кея на Доган в Росенец ще ощети ли прекалено природата и притежателя?
Демократична България: Премахването на кея на Доган в Росенец ще ощети ли прекалено природата и притежателя?

Формацията се възмущава от отговор на районния министър към Ивайло Мирчев

" В момента, в който се произнесат всички органи, бюджетът е обезпечен, ще пристъпим към унищожаване на обекта ", беше безапелационен Цеков. Той добави, че за първи път в бюджета са планувани средства за разрушение на нелегално издигнати обекти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР