Първата седмица на новата година започва на фондовите пазари под

...
Първата седмица на новата година започва на фондовите пазари под
Коментари Харесай

Борсов наблюдател: Ще спрат ли макро новините ръста на Уолстрийт

Първата седмица на новата година стартира на фондовите пазари под знака на връщането на вложителите след празниците и последователното повишение на ликвидността на търговията. Това не е безусловно неприятен знак за Уолстрийт, само че когато идва след дълга поредност от повишаване на показателите при ниска интензивност, има учредения да се следи старта след почивните дни като сигнал за идващите няколко седмици.

По принцип януари е отрицателен месец и през последните двадесет години в него се следиха повече спадове в сравнение с растежи. Но евентуалната причина за тази сезонност е в облагите преди този момент, тъй като интервалът октомври-декември е мощен за Уолстрийт. Предстои да разберем дали и в този момент ще се резервира приликата със междинното показване за последните две десетилетия. Особено през първата седмица на януари, когато следва публикуването на значимите данни за бизнес климата и безработицата в Съединени американски щати, както и за инфлацията в Европа. От тях най-важните са свързани със заетостта, тъй като се наблюдават деликатно и от централните банкери при определянето на политиката за лихвите. Прогнозите са за леко повишаване на безработицата до 3.8% и 163 хиляди нови работни места в Съединени американски щати. Това е по-слабо от предходния месец, само че не и знак за криза сега.

Важен знак е също по този начин покачването на заплащането на труда, за което се чака 3.9% на годишна база повишаване. Показателят е над инфлацията и запазването му на висока стойност може да се отрази на желанията за понижение на лихвите. Стенограмата от последното съвещание на Федералния запас е също в листата със събитията за седмицата. Централните банкери тогава направиха сериозен завой в политиката си във връзка с лихвите и надали ще извърнат особено внимание на към момента високия ритъм на напредък на заплатите. Още повече, че бизнес климатът в промишлеността продължава да е на ниво, което се асоциира с криза в стопанската система. И данните за тази седмица се чака да потвърдят това. Индексът S&P 500 е покрай нивото от 4800 пункта и даже спад до 4600 пункта ще се преглежда като обикновено краткосрочно оттегляне от позитивния тренд за последните три месеца.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР