Първата премиера за новия сезон на Музикалния театър - българският

...
Първата премиера за новия сезон на Музикалния театър - българският
Коментари Харесай

Български мюзикъл по Великият Гетсби с премиера в Музикалния театър

Първата премиера за новия сезон на Музикалния спектакъл - българският мюзикъл " Ухание на пури и джаз " по " Великият Гетсби " на Фицджералд и Сонетите на Шекспир, ще се състои на 30 и 31 октомври. Режисьор и създател на либретото е Бойко Илиев, композитор - Сашо Младенов. Това е пети мюзикъл на сцената на Музикалния спектакъл след паметните заглавия " Исус Христос Суперзвезда ", " Зоро ", " Чикаго " и други, които слага Илиев, научи ДУМА от София Стойчева, пиар на НМТ " Стефан Македонски ". " Обичам да се връщам в Музикалния спектакъл, тъй като той има потенциала да основава мюзикъли - подобен потенциал, какъвто даже няма и на Бродуей, и на Уест Енд. Благодарен съм, че е допустимо да се състои тази симбиоза сред солистите, хора, балета и оркестъра, с цел да може да се направи този синтетичен род, какъвто е мюзикълът ", споделя Бойко Илиев.

Точно 100 години след написването на романа тематиките в него кореспондират с днешната реалност, уверен е режисьорът. " Времената се повтарят, сякаш се опитваме още веднъж да се родим. Аз се допирам на фантазията на Гетсби за обич, за връщане на времето, за отиване в едни, сякаш нереални измерения, само че толкоз същински за индивида. Така че времето, в което създавахме мюзикъла, ни накара да го мислим като по-необходим и от ден на ден желаеме да се случи, макар обстановката, в която го вършим ", уверен е Илиев.

Композиторът Сашо Младенов дефинира музиката в " Ухание на пури и джаз " като джазов рокендрол. В нея има и доста други детайли като латино ритми, характерен кино холивудски тон, даже и предкласика. Оркестърът е самобитен основен воин в спектакъла, поради непрекъснатите празненства, които се случват, и неслучайно е ситуиран на сцената. Музикален началник на спектакъла е Юли Дамянов, диригент-постановчик - Огнян Митонов, хореографка - Татяна Янева, сценограф - Георги Златанов, художник-постановчик на костюмите - Исидора Молес, хормайстор - Людмил Горчев.

В ролята на Гетсби гледаме Денко Проданов, като неговата изгора Дейзи - Боряна Йорданова, Елица Красимирова и Християна Лоизу. Приятелят на Гетсби - Ник, се извършва от солистите Тодор Велков и Георги-Маноел Димитров. Участват още Владимир Грудков, Александър Панайотов - в ролята на Том, Илона Иванова, Десислава Николова и Теменужка Трифонова като Джордан. Александър Мутафчийски и Богомил Спиров извършват ролята на Водещият в партньорство с Олга Михайлова-Динова, Людмила Козарева и Златомира Драголова - като Певицата. Доайените на театъра Христо Сарафов и Николай Борисов влизат в ролята на атрактивния мафиот Улфсхайм. Участват хорът, балетът и оркестърът на Музикалния спектакъл с диригент Огнян Митонов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР