Първата практична електрическа самобръсначка, която превъзхожда многократно своите предшественици, излиза

...
Първата практична електрическа самобръсначка, която превъзхожда многократно своите предшественици, излиза
Коментари Харесай

18 март 1931 г. - Първата практична електрическа самобръсначка излиза на пазара

Първата практична електрическа самобръсначка, която превъзхожда неведнъж своите прародители, излиза на пазара. 

Джаджата е основана по концепция на изобретателя Джейкъб Шик. Той е служил в американската войска във Филипините по време на Испано-американската война. Именно по това време в тропиците хваща дизентерия. След близо едногодишно възобновяване, армията го трансферира в Аляска.

Шик е част от екип, който обтяга над 1600 км телеграфни жици в Аляска. Създава и лодка за плитки води.

След като се отдръпва от армията през 1910 година, Шик взема решение да се заеме със златотърсачество в Аляска и Британска Колумбия. Приключението му подхожда, само че бръсненето при температури, достигащи до -40 градуса по Целзий - не.

След като чупи глезена си и се принуждава да остане в лагера, с цел да се възвърне, Шик взема решение да изобрети по-лесен метод за бръснене. В случая – бръснач, закрепен за еластичен кабел и захранван от външен мотор. Изпраща концепцията си на производителите, само че те я отхвърлят.

Когато избухва Първата международна, Шик още веднъж се връща в армията, където оглавява подразделението за разузнаване и престъпни следствия в Англия.

След войната взема решение да усъвършенства концепцията си за електрическа самобръсначка. За тази цел обаче той се нуждае от още капитал. Затова взема решение да приложи концепцията за пълнител към общоприетия бръснач. По този метод човек можел да маха острието, без заплаха да се нарани. 

След като продава този собствен бизнес, Шик още веднъж се концентрира върху електрическата самобръсначка. Пуска първата на пазара през 1929 година – тъкмо в точния момент, след рухването на стоковата борса и идната Голяма меланхолия.

Първите модели не се продават доста добре. Техният дизайн към момента не е прекомерно изкусен и включва тежък мотор, вързан към железен кабел. Бизнесът вървял толкоз зле, че Шик се принуждава да ипотекира дома си. В края на краищата обаче той открива по какъв начин да усъвършенства цялостната идея.

Шик отстранява гъвкавия кабел и слага дребен електрически мотор до самия бръснач. Всичко това можело да се побере в малко черно устройство, което се държи комфортно и с една ръка. Най-обикновен кабел захранвал цялата джаджа, която се задействала малко щифтче.

Шик основава фабрика в Стамфорд, Кънектикът, а новият модел излиза на пазара в Ню Йорк на 18 март 1931 година Той се продава за 25 $ (днешни 360). Първата година са закупени 3000 бройки. До 1937 година тази численост доближава 1.5 млн.

Шик забогатява и се отдръпва в Канада. Неговите здравословни проблеми обаче го застигат. Той умира през 1937 година Той постоянно е твърдял, че мъж, който се бръсне вярно всеки ден, ще доживее до 120 години. За страдание Шик не съумява да даже да стане на 60.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР