Първата последица на Съединението е, че осъществяваме част от националния

...
Първата последица на Съединението е, че осъществяваме част от националния
Коментари Харесай

Петър Стоянов: Бурните времена около Съединението раждат националния интерес, който вече е различен от руския

„ Първата последица на Съединението е, че реализираме част от националния блян. Защо е значимо България да стане по-голяма – тъй като политическите елити във всички страни чакат с неспокойствие преразпределението на „ наследството “ от Османската империя. Това е първото огромно тестване пред страната ни и нашият народен хайлайф се оправя ослепително. Ако не бяхме победили при Сливница, Съединение нямаше да има. Националният хайлайф живее с възприятието, че има отговорности. Това не може да се изисква от останалите хора, които са с претенциите за права “. Това съобщи президентът от 1997 до 2001 година Петър Стоянов пред Българска национална телевизия.

„ Съединението обърква изцяло основаната визия на българина за понятието „ политика “. Дотогава всички са русофили. Смятаме единствено Османската империя за собствен зложелател и имаме вяра на Гърция и Сърбия, която ни атакува. От друга страна – Русия е срещу Съединението. Българският народ се чуди какво става. Противно на схващането, че сме били доста обединени по това време, политическият хайлайф е бил извънредно разграничен във връзка с Съединението. Когато то е реалност, русофилите афишират за чапкъни тези, които го реализират, тъй като не могат да одобряват, че вършим нещо без разрешението на Русия. Тези бурни времена раждат възприятието за народен интерес, който е друг от съветския. И през днешния ден стои въпросът – до къде би трябвало да стигна границите на признателност към Русия. До там, където стартира нашият народен интерес. Няма друга европейска страна, в която да има сходно разделяне във връзка с трета страна. Национална идея постоянно съществува. Днешната не е толкоз сантиментална. Днешният народен блян е за по-висок стандарт, сигурен живот и правдивост. Ако реализираме този отегчителен привидно блян, ще станем като тези страни, в които емигрират българите. Движението за Съединението е и за освобождението на Македония. Съвсем вярно и невъзмутимо се преценя, че няма да имаме сили и се оставя за по-късно. Съединението демонстрира и на Цариград, и на Великите сили какво ще се случи с Македония, за която битката става извънредно тежка и точно това ѝ придава романтизъм. Трябва да имаме доверие на зрелостта на българския народ, който може да одобри историческата истина и да не има вяра на патриотарски клишета. Всичко може да се навакса, само че се изисква спокоен звук. Хората в Македония през днешния ден са доста по-различни от своите прадядовци. Новото потомство живее напълно нов живот и ние би трябвало да се отнесем с схващане “, сподели още Стоянов.
„ Все повече хората си споделят, че в случай че това е демокрацията, през 4 месеца да има избори, на нас не ни харесва. От Източното православие сме доста склонни към месианство и не можем да приемем, че България не може да се оправи без избавител “, безапелационен е Стоянов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР