Първата политическа сила в парламента - Има такъв народ, обяви

...
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Първата политическа мощ в Народното събрание - " ИТН ", разгласи във вторник проектосъстав на кабинета с министър председател Пламен Николов , а в сряда разгласи и цели, по които е реализирано единодушие след съвещания. На база на това Има Такъв Народ изиска поддръжка за кабинета от считаните за естествени съдружници " Демократична България ", " Изправи се, БГ! " и Българска социалистическа партия.

Парламентът даде 14 дни на основния прокурор Иван Гешев, с цел да внесе отчет за активността на Бюрото по отбрана за интервала от 1 януари 2020 година до 30 юни 2021 година, след което да бъде изслушан. Вече стана известно, че през предходната година бюрото не е осъществявало отбрана на очевидци, само че пък в него са назначени 60 нови чиновници. Междувременно в Конституционния съд е формирано дело за противоконституционност на контрола на основния прокурор върху бюрото, а в Народното събрание е импортиран законопроект за пренасяне на тази конструкция към министъра на правораздаването.

Министерският съвет предлага на президента Румен Радев да издаде декрет за назначението на Петър Тодоров на длъжността основен секретар на Министерство на вътрешните работи. В момента той извършва длъжността шеф на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи - Пловдив. Предишният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов беше освободен от поста с главен претекст, че не е направил нищо против полицейското принуждение по време на митингите предишното лято.

Свят
Олимпийската състезателка от Беларус Кристина Тимановская получи полска филантропична виза след нейно изказване, че е била принудена да се прибере вкъщи, тъй като е подлагала на критика треньорите си Фотограф: Reuters
Pfizer и Moderna са нараснали цените на имунизациите против ковид за Европейски Съюз. Последните контракти за доставка със съюза демонстрират, че новата цена на доза от Pfizer е 19.50 евро по отношение на 15.50 евро преди, а на доза от Moderna - 21.40 евро по отношение на 19 евро преди. Очаква се, че двете компании ще генерират доходи от десетки милиарди евро през 2021 година, защото доста страни подписват контракти за евентуална трета имунизация.

Съединени американски щати направиха една от последните стъпки към унищожаване на визите за Хърватия. Това излиза наяве от профила на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Twitter: " Днес предложих Хърватия за присъединение към програмата за анулация на визите. Тази стъпка към безвизово пътешестване признава големия прогрес на Хърватия в постигането на строгите стандарти за страните, участнички в програмата ". Броят на отводите за издаване на визи за жители на Хърватия е паднал под 3%, което е едно от изискванията за унищожаване на визовия режим. Така от Европейски Съюз с визи за Съединени американски щати остават единствено Румъния, Кипър и България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР