Първата по рода си секция с български книги в централния

...
Първата по рода си секция с български книги в централния
Коментари Харесай

Библиотека в Сан Франциско с БГ секция

„ Първата по рода си секция с български книги в централния клон на държавната библиотека в Сан Франциско към този момент е реалност! “  – заяви Генералното консулство на България в Лос Анджелис на страницата си във Facebook.

Официалното разкриване събра на едно място запалянковци и донори на български книги за централния клон на държавната библиотека в Сан Франциско. Инициативата е осъществена по концепция и с поддръжката на Българския културен център „ Рипни Калинке “ – неправителствена организация, основана от сънародници през 2013 година за да разпространява българската просвета и обичаи и да сплотява сънародниците ни на Западния бряг.

„ По време на сбирката всеки един от нас предложи разнообразни събития, които да се провеждат в библиотеката и изразихме желанието си да създадем сбирки с деца, на които да се четат български книги. БКЦ „ Рипни Калинке “, както и всички искащи да се включат, ще организираме годишни  събития в библиотеката за емблематични дати за нас, българите, като 24 Май, Деня на будителите и други. Срещата ни продължи с диалози за нашите литературни завършения като възпитаници “ – научаваме от обява на сънародничката ни Соня Кирова от БКЦ „ Рипни Калинке “.



По думите ѝ,  откриването на специфичния библиотечен ъгъл е минало като същински празник по български – с декламация на стихове на Иван Вазов и Христо Ботев, вкусна питка и специфична изненада – пано, направено от Росица Колева и дарено на библиотеката в Сан Франциско.  Затова и „ Българският културен център „ Рипни Калинке “ благодари на всички донори на книги за библиотеката в Сан Франциско! “.



С реализацията на тази родолюбива самодейност не свършват летните събития на сънародниците ни в тази част на Америка. На 10 юни българите в Сан Франциско ще могат да се включат в документалния пърформанс „ Веднъж прекосиш ли океана “. В него театралният режисьор Мартина Новакова изследва страстите на емигранта, реакцията му на непознатата културна среда и каква визия би желал да построи за родната си страна.

По-рано същия ден ще се състои и празник на славянските култури, отдаден на първоучителите св. св. Кирил и Методий. „ Насладете се на хубостта на нашите фолклорни танци и песни, които съхраняват духа и силата на хората от България, Гърция, Русия и Украйна “ – гласи поканата за събитието.

Източник: БНР
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР