Първата плаваща атомна електроцентрала Академик Ломоносов, разположена в полустров Чукотка

...
Първата плаваща атомна електроцентрала Академик Ломоносов, разположена в полустров Чукотка
Коментари Харесай

Русия пусна в експлоатация първата в света плаваща АЕЦ

Първата плаваща атомна електроцентрала " Академик Ломоносов ", ситуирана в полустров Чукотка в Североизточен Сибир, беше пусната в употреба през днешния ден, откакто е получила позитивно умозаключение от " Росприроднадзор " и удостоверение от " Ростехнадзор ", че станцията е издигната в сходство с условията на плановата документи. Това се показва в известието на концерна " Росенергоатом " (част от " Росатом " ), оповестяват съветските медии.
 Русия пуска първата в света плаваща нуклеарна централа
Русия пуска първата в света плаваща нуклеарна централа

Природозащитници нарекоха АЕЦ-а " Чернобил на лед " и " нуклеарен " Титаник "

" От през днешния ден планът за създаване на плаваща атомна електроцентрала в град Певек, Чукотски самостоятелен окръг, може да се счита за сполучливо завършен . Сега тя се трансформира в единадесетата атомна електроцентрала в Русия и най-северната в света ", означи Андрей Петров, който е общоприет шеф на " Росенергоатом "

Международното списание Power призна това събитие като едно от шестте основни събития на годината в международната нуклеарна енергетика .

След включването си в мрежата плаващата АЕЦ към този момент е генерирала над 47,3 млн. киловатчаса електрическа енергия, като в този момент обезпечава 20% от потреблението на електрическа енергия от енергийния център Чаун-Билибинск. А след извеждането от употреба на АЕЦ " Билибино ", плаващата АЕЦ ще бъде главният източник на електрическа енергия за Чукотка .

Първата в света плаваща атомна електроцентрала се състои от крайбрежна инфраструктура и плаващ енергоблок " Академик Ломоносов ", оборудван с два реактора вид КЛТ-40С с електрическа мощ 35 мегавата всеки. Мощността на плаващата АЕЦ е 70 мегавата , а топлинната мощ - 50 гкал/ч.

" Росатом " пусна плаващата АЕЦ към Чукотка

Съоръжението " Академик Ломоносов " е с живот 40 години, уместно за отдалечени райони
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР