Първата пауър балада на Metallica Fade to Black си остава

...
Първата пауър балада на Metallica Fade to Black си остава
Коментари Харесай

Музикални хроники: Как един нагъл обир накара Metallica да създаде първата си балада – емблематичната Fade to Black

Първата пауър балада на Metallica Fade to Black си остава една от най-величествените и обичани песни на траш метъл колосите.

Издадена като първи сингъл от втория албум Ride the Lightning, Fade to Black е емблематична мелодия освен за Metallica, само че и за целия метъл род със своите маркови китарни претекстове и с депресивния текст, описващ самоубийствени намерения.

Каква е точната история зад възникването на Fade to Black?

Metallica идва в Бостън на 22 януари 1984 година за концерт в един от най-модните рок клубове в града, The Channel.

По това време мястото е мека на хеви метъла и побира над 1700 души за концерти на всевъзможни представители на тежката музика от Anthrax до Suicidal Tendencies.

В съответната вечер Metallica свири дружно с две локални банди, тъй че шоуто несъмнено е удивително събитие за цялата бостънска сцена. Концертът е ранен и няма възрастово ограничаване, тъй че даже дребните метъли имат опцията да поклатят дружно глави преди вечеря и да чуят именити осъществявания – като да вземем за пример това на Call of Ktulu в ранен вид, още когато песента се споделя When Hell Freezes Over.

 gettyimages-84896292-594x594

Тогава една нагла кражба въодушевява фронтмена Джеймс Хетфийлд да напише този същински химн на депресията Fade to Black. Певецът и китарист губи своя обичан китарен усилвател Marshall, който доколкото е знае се и първият усилвател, притежаван в миналото от Джеймс.

След концерта в The Channel, крадци разрушават наетия ван на бандата и отмъкват техника на стойност 40 хиляди $, в това число барабаните на Ларс Улрих. Кърк Хамет също се разделя със своя усилвател от същата фамозна марка Marshall.

Всъщност групата съумява да резервира само китарите си, а Хетфийлд разумно е унищожен от случилото се.

Той дефинира Fade to Black като „ най-личната “ и „ най-съкровената “ ария в маститата дискография на бандата.

 gettyimages-84886975-594x594

“Написах песента в дома на един другар в Ню Джърси. Бях много депресиран по това време, тъй като тъкмо ни бяха откраднали техниката и бяхме изхвърлени от къщата на мениджъра ни, тъй като чупихме всякакви неща и пресушихме шкафа му с алкохол “, споделя фронтменът. „ Определено е ария за самоубийство и отнесохме доста рецензии за нея, все едно някои деца са се самоубивали поради песента. Но получихме и стотици писма от хлапета, които ни споделяха, че се разпознават с песента и тя ги е предиздвикала да се почувстват по-добре ”.

Хетфийлд си спомня и че се е чудел за какво изобщо с останалите би трябвало да си вършат труда да пътуват до Европа за идната фаза от турнето, представящо Ride the Lightning. Тогава не е ясно и по какъв начин изобщо идващите концерти ще се осъществят без цялото съоръжение.

Разбира се, не трябва да си представяме, че разочарованието на Джеймс действително го подухва на самоубийствени намерения, само че без толкоз мощната отрицателна страст Fade to Black надали е щяла да се появи на бял свят.

 gettyimages-84897684-594x594

В света на метъла съществува огромна взаимност и това се удостоверява, когато приятелите на Metallica от Anthrax им дават своето съоръжение, с цел да могат да осъществят европейската част от турнето си.

По това време Anthrax са в същия музикален лейбъл Megaforce и се съгласяват да оказват помощ, а Ларс пътува за Лондон, с цел да контракти персонално договорката.

Така европейското турне на издигащата се група започва без повече затруднения на 3 февруари в Цюрих.

Но тези, които уверено са се устремили към върховете, не разрешават нещо такова да ги спре.

А в тази ситуация на Metallica, музикантите освен се измъкват от обстановката, само че и основават велика ария като резултат от депресиращия случай.

 gettyimages-593323487-594x594

Всъщност същинският хепиенд на историята, случил се съгласно най-хубавите метъл обичаи, настава през 2017-а.

Тогава Metallica оказва помощ на една трибют тайфа, оказала се в същата обстановка като Хетфийлд и компания три десетилетия по-късно.

Трибют групата Blistered Earth, която извършва песните на Metallica, е обрана след концерт в Портланд, Орегон, и от вана на музикантите са отмъкнати принадлежности, усилватели, китарни резултати и какво ли още не на стойност хиляди долари.

Разбира се, напълно за своя сметка – тъй като от време на време великите музиканти са велики освен в музикален проект.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР