Първата опитна рифова мидена ферма в света ще бъде факт

...
Първата опитна рифова мидена ферма в света ще бъде факт
Коментари Харесай

Варненци правят първата опитна мидена рифова ферма в света

Първата опитна рифова мидена плантация в света ще бъде реалност край българското крайбрежие на Черно море до три години. Тя ще коства към 10 млн. евро, а зад концепцията стои екипът на Sea Harmony - варненската компания, която преди няколко години създаде и патентова новаторски план за изкуствени отвесни мидени рифове. За концепцията си те завоюваха редица интернационалните оценки за зелени хрумвания и освен.

Преди по-малко от две години те завоюваха първа премия в раздела за стабилно произвеждане на храна на интернационалния конкурс Climate LaunchPad 2017 - най-голямото интернационално съревнование за зелени бизнес хрумвания и нововъведения, ориентиран към по-зелено и чисто бъдеще. Същата година те бяха и българският финалист в конкуренцията за част от наградния фонд от 1 млн $ в състезанието за обществено значими хрумвания на световната самодейност Chivas Venture.

За разлика от съществуващите мидени ферми, които са ситуирани по повърхността на морската вода, тяхната разработка дава опция за закрепване на рифовете по морското дъно, отвън заливите и е надалеч по-малко подвластна от вълните. На процедура, техните рифове са като подводна къща, която бързо се заселва с миди, скариди и риби, които филтрират водата, а обезпечават и добър рандеман от ракообразни.

Разработката за мидените рифове, които са с размерите на основите на една приблизително огромна стая и височина от 13- 14 метра е на Арман Саркисян. Идеята за тях е от близо 30 години, само че едвам от към 10, тя е превърната и в бизнес.
Освен опитната мидена плантация в Черно море, от Sea Harmony ще инсталираt и мидени рифове в още четири европейски морета. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР