Първата национална конференция по симулационно обучение в медицината с чуждо

...
Първата национална конференция по симулационно обучение в медицината с чуждо
Коментари Харесай

Първа конференция по симулационно обучение в медицината провеждат в Пловдив

Първата национална конференция по симулационно образование в медицината с непознато присъединяване ще се организира от 14 до 16 декември в Медицински университет-Пловдив. Професионалният конгрес ще утвърди водещата роля на Медицинския симулационен подготвителен център и ще се показва опциите му за осъществяване на на практика и теоретични занятия в региона на високоспециализираните действия в медицината.

„ Конференцията е знакова, тъй като е първата по рода си в страната и тъй като програмата на конференцията е синопсис на концепциите, проблемите и визията в тази област ”, съобщи ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. доктор Стефан Костянев. Според него симулационните подготвителни центрове в медицината са модерно решение за понижаване на лекарските неточности.

Програмата на конференцията визира най-актуалните проблеми на симулационните модели в здравното обучение, като в това време е наситена с демонстрации и на практика занимания. Един от симпозиумите е отдаден на лекарски неточности, другият – оценка на напрежението при осъществяването на разнообразни хирургични действия. Така действително ще се оцени изгодата от модерните технологии. Центърът ще поема искащи да се образоват, освен от страната, само че и чужбина. Медицинският симулационен подготвителен център в МУ-Пловдив е единственият сложен обучителен център у нас с благоприятни условия за интерактивно здравно образование по най-високи интернационалните стандарти. В него се употребяват високотехнологични манекени за моделиране на признаци, положения и болести от разнообразни области на медицината, както и най-новите лапароскопски, артроскопски и ендоскопски симулатори за виртуална действителност. „ Центърът е взор към третото десетилетие на 21-ви век и дава опция цифрово да се следват нововъведенията в образованието по хирургия ”, твърди неговият шеф доцент доктор Благой Маринов.

В рамките на конференцията ще има демонстрации, срещи с лектори от страната и чужбина, показване на новаторски технологии. Симулационният център разполага с 10 зали, като има опция да се симулират разнообразни незабавни положения, да вземем за пример контузии – откъснат крак, пневмоторакс, спънка на горните дихателни пътища.

На екран излизат виталните индикатори и в случай че студентът не направи вярно нужната операция, тези индикатори се утежняват. Манекените са направени по този начин, че могат да се вкарват даже медикаменти, а на екрана се следят реакциите от страна на организма. Ако се инжектира погрешен медикамент, манекенът може даже да „ умрe ”. Центърът разполага с ендоваскуларен симулатор. При него специализантите получават умения за катетеризация на съдовете и осъществяването на редица диагностични и лечебни процедури освен в региона на кардиологията, само че също по този начин и в неврологията, неврохирургията и съдовата хирургия.

Има зала за ендоскопски процедури в гастроентерологията – гастро- и колоноскопия, пулмологията – бронхоскопия, лапароскопска хирургия или така наречен „ безкръвни интервенции ” от последно потомство, които могат да се употребяват за образование на експерти по „ обща хирургия ”, „ урология ”, „ гръдна хирургия ”, „ акушерство и гинекология ”. Всичко се симулира като в действителни условия. Другите симулатори са за бебета и по-големи деца, както и за бременни дами. Центърът разполага с две аудитории за по 100 души, в които може по едно и също време да бъдат излъчени упражненията за симулация, тъй че по-широка група от учащи се да наблюдава процеса, да дискутира с наставник, да задава въпроси и да се разяснява обстановката.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР