Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън днес постави начало на

...
Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън днес постави начало на
Коментари Харесай

Започва кампания за нов референдум за независимост на Шотландия

Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън през днешния ден сложи начало на своята акция за осъществяване на втори референдум за самостоятелност и съобщи, че икономическото състояние на Шотландия ще се усъвършенства, в случай че тя е отвън Англия, съобщи Дарик с позоваване на Асошиейтед прес.

Стърджън, която е лидерка на Шотландската национална партия и на локалното държавно управление на Шотландия, сподели, че ще разгласява поредност от документи, които излагат причините в интерес на независимостта. Шотландия отхвърли референдум за самостоятелност през 2014 година, когато 55% от гласоподавателите гласоподаваха тя да остане част от Англия. Правителството на премиера Борис Джонсън се опълчва на провеждането на нов референдум за самостоятелност и твърди, че въпросът е бил решен с предходния избор. Но съгласно Стърджън от този момент политическият пейзаж се е трансформирал, изключително поради излизането на Англия от Европейски Съюз – нещо, на което болшинството от хората в Шотландия се опълчват. " Ако знаехме през 2014 година всичко, което знаем в този момент за пътя, по който Англия щеше да поеме, аз нямам никакво подозрение, че Шотландия тогава щеше да гласоподава " за ", сподели Стърджън в изявление за " Би Би Си ".

Първата министърка също по този начин съобщи, че резултатът от миналогодишните парламентарни избори в Шотландия съставлява " безспорен либерален мандат " за провеждането на референдум, който тя има намерение да извърши, макар че държавното управление на Джонсън оспорва правото на шотландското държавно управление да организира референдум, без да е получило позволение за това от централните управляващи, отбелязва Ройтерс.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР