Първата лунна мисия на Русия от 47 години насам претърпя

...
Първата лунна мисия на Русия от 47 години насам претърпя
Коментари Харесай

Руската станция Луна 25 се разби в лунната повърхност

Първата лунна задача на Русия от 47 години насам претърпя крах, откакто автоматизираната станция “Луна-25 ” излезе от надзор и се разруши в естествения сателит на Земята,  предаде Ройтерс.

От Роскосмос обявиха, че е са изгубили контакт с апарата, откакто през вчерашния ден беше обявено за зародил проблем по време на подготовката на “Луна-25 ” за кацане. Сондата трябваше по проект да кацне на Южния полюс на Луната на следващия ден, 21 август.

“Апаратът потегли в непредсказуема орбита и престана да съществува вследствие на конфликт с повърхността на Луната ”, се споделя в изказване на съветската галактическа организация, представено от Ройтерс. Специална комисия, която  ще проверява аргументите за загубата на “Луна-25 ”, чиято задача породи очаквания в Москва, че страната се завръща в лунната конкуренция.

Провалът за задачата акцентира упадъка на галактическата мощност на Русия след триумфите, реализирани в галактическата конкуренция по време на Студената война. Москва първа изстреля сателит в околоземна орбита – “Спутник-1 ”, през 1957 година, а космонавтът Юрий Гагарин беше първият човек, полетял в космоса през 1961 година

Досега Русия не беше правила опити за полет до Луната след 1976 година, когато беше изстрелян апаратът “Луна-24 ”. По това време отпред на Съюз на съветските социалистически републики беше Леонид Брежнев, напомня Ройтерс.

По предварителния проект “Луна-25 ” трябваше да извърши меко кацане на Южния полюс на естествения сателит на Земята на 21 август.

Русия се надпреварваше с Индия за този регион на Луната. Индийският уред “Чандраян-3 ” е планувано да кацне на Южния полюс в идващите дни.  В по-широк проект конкуренцията е също с Китай и Съединени американски щати, чиито лунни упоритости са в много напреднал стадий.

“Чандраян-3″ би трябвало да кацне на Луната на 23 август ”, заяви Индийската организация за галактически проучвания (ISRO) в профила си в обществената мрежа Екс, до неотдавна известна като Туитър. Публикацията се появи по времето, когато стана ясно, че съветската задача се е провалила, отбелязва Ройтерс.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР