Първата и втората партии са ми по-скоро ясни. Говорим за

...
Първата и втората партии са ми по-скоро ясни. Говорим за
Коментари Харесай

Любомир Стефанов: Служебният кабинет се опитва да направи завой към "Газпром" през задния вход

" Първата и втората партии са ми по-скоро ясни. Говорим за " Продължаваме промяната " и ГЕРБ. Дали и по какъв начин ще бъдат разпределени, е съвсем без изключително значение. По-важно е по какъв начин ще бъдат разпределени останалите партии ". Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria политическият анализатор и учител в Нов български университет Любомир Стефанов като прогноза за идните парламентарни избори.

" Полека-лека в България се избистря една идея, някаква европейска цивилизованост настава страхливо по нашите ширини. Това резултира в съдружен формат на ръководство. Затова е значимо кои ще бъдат останалите партии, като това ще дефинира формата, образа и посоката на обединението ", добави Стефанов.

Ето какво още показа той.

Кой по какъв начин ще се показа на изборите?

Възможно е да има изненади, защото сме в много динамичен цикъл. Има настроения, които разрешават и допускат някаква известна радикализация в обществото, която може да докара (и се надяваме да доведе) до по-висока изборна интензивност, а оттова и разнообразни пропорции на представителството.

Смята, че Движение за права и свободи отвън всякакво подозрение ще бъдат още веднъж в Народното събрание. Въпросът е каква ще бъде пропорционалността на представителите на Българска социалистическа партия и " Демократична България " и кои ще бъдат другите партии, които ще минат 4-те %. Ако приемем, че " Възраждане " ще бъдат сигурен участник, и респективно дали ще има партия, която сега я няма.

Ще имаме ли устойчиво ръководство?

Стабилното ръководство е функционалност на висока изборна интензивност и увеличение на пропорциите на някои от партиите, с цел да могат да произведат парламентарно болшинство. Спорно е да се каже какво е непоклатимост – 150 депутати, може би... Такова нещо няма да забележим. Стабилност може да значи и преобразяване на политиката в нещо тривиално, банално и скучно. Да, няма значение кои партии печелят изборите, защото значимите неща за България няма да се трансформират. Евентуално ще се трансформира завоят, с който ще стига до тях – бил той ляв или десен.

На доктрина, гледайки партийни стратегии и слушайки изказвания, всички български партии биха могли да вземат участие в едно ръководство. Ако не са български партии, нямат място в българския парламент. Въпросът е дали политиците в тях могат по задоволително необорим, мощен, влиятелен, внушителен и безапелационен метод да споделят послания с гласоподавателите си и с останалите български жители. Така щото идващото държавно управление да бъде, първо, учредено на легитимност с над 50% изборна интензивност, и да има ясни цели. Партиите в него да са наясно, че вършат държавно управление освен на хората, които са дали своят вот за тях. И да позволяват, че не постоянно могат да бъдат прави и не постоянно това, което те споделят, е вярното.

Политическа партия и Демократична България – дружно или поотделно на избори?

" Демократична България " и " Продължаваме промяната " ще решат по един или различен метод дали да създадат предизборна коалиция, тъй като следизборната е сигурна. Видяхме, че Българска социалистическа партия може да бъде преглътната. Остава да забележим кой ще е четвъртият сътрудник.

За мен персонално, разграничени ще получат по-голямо посланичество и ще бъдат по-успешни.

За Русия и " Газпром ":

Видяхме, че на служебното държавно управление му трябваха три дни, с цел да изкара хората на митинг. Очаквахме, че може да се случи нещо такова, тъй като реверансите към " Газпром " са много подозрителни за българското общество, което някак си видя, че една дълго време тиражирана и стабилно натъпквана в ушите ни неистина, че България без " Газпром " е обречена на бедност и икономическа съсипия и неуспех, е меко казано несъстоятелна. Този завой, който президентската администрация се пробва да наложи през задния вход, в " 12 без 2 ", би имал съществени политически последици.

Започнахме да основаване чувство, че няма никакъв проблем да живеем надалеч от съветските въздействия – не от съветските търговски, стопански и политически контакти, а от съветските въздействия във формата на " хибридната война ". Така че президентската администрация рискува доста сериозен публичен отпор.

За ролята на президента:

Вчера пред президентството се чуваха крясъци " Мафия ". Преди година и половина президентът беше този, който излезе и подвигна ръка като латиноамерикански герой за истина и за независимост. Нещо демонстрира, че българското гражданско общество най-накрая пуска корени и има устойчиви ценностни ориентири. Въпреки че съгласно мен много от протестиращите сега са в обстановка на биполярно разстройство, тъй като единствено преди една година обясняваха, че той е верния избор за президент.

За спора сред президента и Българска социалистическа партия:

Рунд следващ сред президента Радев и госпожа Нинова и партията Българска социалистическа партия. Някои могат да припознаят, че президентът прави жест към Българска социалистическа партия, защото не са съумели да осъществят третия мандат, сега си имат хора във властта. Голяма част от актива на Българска социалистическа партия стартира да харесва повече Румен Радев, в сравнение с Нинова.

Прогноза за изборната интензивност:

На последните избори интензивността беше рекордно ниска за модерната ни политическа история. Моите стремежи и очаквания са тя да се върне на равнищата от 50+ %. Но диалозите ми с мои сътрудници социолози и следейки техните обществени проучвания, ме карат по-скоро да съм черноглед. Надеждата е, че тематиките, които се разискват, дейностите на служебното държавно управление, предизборната акция може би ще доведат до намиране на нови публики, които желаят да чуят тези послания. Досега ниската изборна интензивност е разследване на това, че българските партии капсулират електорат.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР