Първата група на 32-ата Национална антарктическа експедиция заминава за Ушуая,

...
Първата група на 32-ата Национална антарктическа експедиция заминава за Ушуая,
Коментари Харесай

Първата група на 32-рата Национална антарктическа експедиция заминава за Аржентина

Първата група на 32-ата Национална антарктическа експедиция отпътува за Ушуая, Аржентина. Тя потегля с полет в 16:25 ч. от Терминал 2 на Летище София по маршрута София – Рим – Буенос Айрес – Ушуая.

Пред Българска телеграфна агенция Камен Недков, който ще бъде пълководец на 32-рата българска антарктическа експедиция тази година, изясни, че там експедицията би трябвало да бъде посрещната от НИК " Св. св. Кирил и Методий ".

За два-три дни при положителни условия в морето би трябвало да стигнем нашата база, добави той. Ще стартира огромна активност, отваряне на база. Имаме и огромната задача да изградим новия лабораторен блок, който сега е на части, претрупан на самия транспортен съд, означи още той.

Проф. дн Христо Пимпирев – началник на експедицията, уточни, че ще пътува в края на януари от София. Това е първата група, която отпътува и ще открие полярната ни база “Св. Кл. Охридски " за новия полярен сезон, сподели той. По думите му за пръв път се случва базата да бъде открита толкоз късно. Винаги по време на коледните празници сме били на българската база, сподели той. Тази година българските антарктици изпуснаха едно хубаво превозване на Коледа, само че значимото е, че корабът е към този момент съвсем преди Ушуая, сподели проф. Пимпирев.

Основните цели са две. Едната е логистична - би трябвало да се построи нова съвременна научна лаборатория на ледения континент, сподели проф. Пимпирев. Той означи, че там са едни от най-суровите условия на планетата. Едно от най-важните неща беше, че по време на две експедиции построихме бетонната основа, върху която ще легне самата сграда, добави той. По думите му тя би трябвало да е доста здрава поради мощните ветрове. Надяваме се края на март, когато приключва експедицията, да имаме подготвена научна лаборатория, сподели той.  За идната експедиция ще остане задачата лабораторията да бъде приключена от вътрешната страна и да се дооборудва.

Втората задача е научната стратегия. Имаме доста нови планове, има работа по остарели, почнали от предходната година, само че във всички случаи са свързани с проблеми, засягащи цялото човечество, уточни той. Проф. Пимпирев означи, че продължава проучването на световните промени на климата и придвижванията на ледниците, биоложки и микробиоложки проучвания. Продължават и проучванията в науките за земята, тъй като се разбра, че в региона на българската база има доста скъпи метали, добави проф. Пимпирев. Ще се изследва и остров Смит, съобщи още той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР