Първата германска магистрала е построена още преди времето на национал-социализма.

...
Първата германска магистрала е построена още преди времето на национал-социализма.
Коментари Харесай

Магистралите са измислени от Хитлер? Не е вярно

Първата немска автомагистрала е издигната още преди времето на национал-социализма.

Чували ли сте за именитите "Три петици "?

В края на 1920-те години тесният, калдъръмен път сред прилежащите градове Кьолн и Бон слага хората пред същинско тестване: дупки, безсистемно движещи се в разнообразни направления каруци и коли, които безнадеждно задръстват придвижването в дребните обитаеми места сред двата града. Още тогава по междуградското шосе в пикови часове минават по 180 транспортни средства на час. По това време то минава за най-натоварената права в Германия. Управите на двата града се притесняват, че ситуацията ще става още по-лошо и вземат решение да построят автомагистралата, която през днешния ден е известна под името "А555 ".

Така се ражда първата немска автомагистрала, открита публично в края на лятото на 1932 година. В тези години светът се тресе от международната икономическа рецесия. Така че построяването на автомагистралата е добре пристигнало и като план за понижаване на трагичната безработица в района.

За градежа не се употребяват съвременни машини, даже най-горната настилка на тогавашната 20-километрова права се поставя на ръка.

"Навремето употребяват градежа и като пробна площадка за разнообразни настилки. В основата се поставя базалт от околните планини Зибенгебирге – хем резистентен камък, хем добиван наоколо, без непотребни разноски за превоз ", изяснява историкът Томас Кремер.

Хитлер, нацистите и митът за аутобаните Аутобаните са откритие на националсоциалистите, които по този начин решавали казуса с безработицата в Германия.

В това имат вяра мнозина и до през днешния ден, въпреки в действителност то да съставлява една историческа неистина. Защо?

Измислицата за "първия райхсаутобан "

Тогава кмет на Кьолн е Конрад Аденауер, който по-късно става първият канцлер на учредената след Втората международна война Федерална република Германия. На 6-ти август 1932 година таман Аденауер прерязва лентата на "Трите петици " и една кавалкада от коли потегля от Кьолн към Бон – града, който 17 години по-късно става и столица на Федерална Република Германия. Автомобилният клуб ADAC провежда двудневно звездообразно пътешестване към първата немска автомагистрала - с автомобилисти от страната и от чужбина, които на обособени "лъчи " се насочват към "А555 ".

Навремето автомагистралата е проектирана за придвижване със скорост до 120 километра в час, въпреки че доста малко от тогавашните коли са можели да се движат толкоз бързо.

"Експертите не пестят комплиментите за това неповторимо пътно оборудване ", напомня в настоящия си брой списанието на ADAC. Година по-късно обаче автомагистралата е "деградирана " по политически аргументи. Национал-социалистическият режим я афишира за нормално междуградско шосе, довършва градежа ѝ и си приписва заслугата за построяването на първия "райхсаутобан ".

"Но автомагистралата не е измислена от страната на национал-социалистите. Плановете за нея и първата приключена права са подготвени още преди този момент ", изяснява Томас Кремер.

Първата автомагистрала в Европа

След войната автомагистралата е наново открита чак през 1958 година. Тогава получава и настоящия си номер 555, разширена е до три ленти във всяка посока и получава шеговитото название "автомобилна писта за дипломати ", тъй като свързва Кьолн със столицата Бон, където се намират множеството задгранични посолства.

"Трите петици " и до през днешния ден са известни с това, че луди глави употребяват необятната и права като стрела автомагистрала за надбягвания между тях или пък със спидометъра. Магистралата продължава да е място и за други опити. Така да вземем за пример години наред нощем я осветяваха цели 600 лампи, само че се оказа, че това е прекомерно скъпо наслаждение - става дума за към 150 000 евро годишно. На нея са изпитвани и първите устройства за електронно събиране на пътна такса. А през днешния ден по "Трите петици " дневно минават по 90 000 транспортни средства. Впрочем, А555 е освен първата немска автомагистрала. Тя е и първата в цяла Европа.

Материалът е оповестен тук

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР