Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от американската компания

...
Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от американската компания
Коментари Харесай

Ядреното гориво от „Уестингхаус“ е в АЕЦ „Козлодуй“, зареждането на първите касети започва през май

Първата доставка на свежо нуклеарно гориво, създадено от американската компания Уестингхаус, е към този момент на площадката на АЕЦ „ Козлодуй ", оповестиха министър председателят Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов, които посетиха централата.

 

Това е основен стадий от двустранното стратегическо партньорство в региона на нуклеарната сила с нашите сътрудници от Съединени американски щати, към този момент имаме действителна диверсификация за нуклеарното гориво за 5-ти блок, означи министър Малинов.

 

Той напомни, че има подписан контракт с „ Фраматом " за диверсификация на горивото и за 6-ти блок на атомната електроцентрала. Така, с обезпечаването на достъп до надеждни различни доставки от Съединени американски щати се реализира цялостна самостоятелност за АЕЦ „ Козлодуй ".

 

След като Агенцията за нуклеарно контролиране към този момент е издала лиценз за разполагане и предпазване на нуклеарното гориво от „ Уестингхаус ", в понеделник се чака да бъде издадено позволение и за неговата употреба.

 

„ Предвиждаме през месец май поетапно да бъдат заредени първите 43 касети свежо нуклеарно гориво, създадено от „ Уестингхаус ", в 5-ти блок на АЕЦ „ Козлодуй ", уточни министър Малинов.

 

Премиерът Главчев напомни, че диверсификацията е дълъг развой, като той персонално е взел участие в диалози с „ Уестингхаус " още през 2009 година - 2010 година

 

На територията на централата министър-председателят и министърът на енергетиката посетиха също терена, на който се планува да бъдат построени 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй ".

 

За България нуклеарната енергетика има основна роля при гарантиране на националната, районната и европейската енергийна сигурност и обезпечаване на сила на налични цени за потребителите. Тя е гръбнакът на енергийната система и за балансиране на енергийната система в целия район. Българската страна се придържа прецизно към уговорката за реализиране на най-високите модерни стандарти за нуклеарна сигурност и сигурност. Освен осъществяване на задачите за диверсификация и самостоятелност, потреблението на новия вид нуклеарно гориво ще спомогне за реализиране на общоевропейските цели за декарбонизация. Стратегическото партньорство сред АЕЦ „ Козлодуй " и „ Уестингхаус " спомага за постигането на общата цел за по-безопасно, по-чисто и по-устойчиво бъдеще, заяви пресцентърът на Министерски съвет.

 

В отговор на въпрос на медиите министър председателят Димитър Главчев съобщи, че през вчерашния ден е имал диалог с президента Румен Радев по отношение на Министерство на външните работи.

 

„ Предложих аз да поема външно министерство. Изчакваме по какъв начин ще се развият събитията. Ако издаде декрет да поема външно министерство, аз ще нося политическа отговорност. В настоящия състав - с министър Димитров, цялата политическа отговорност я поема президентът ", безапелационен беше Главчев.

 

Той увери, че подготовката на идните избори на 9 юни върви доста добре. „ Важно е да има почтени избори, защото тъкмо това е главната задача на служебния кабинет ", добави министър-председателят.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР