Първата донорска ситуация в страната за тази година даде шанс

...
Първата донорска ситуация в страната за тази година даде шанс
Коментари Харесай

Трима души получиха шанс за живот след първата за 2024 г. донорска ситуация, реализирана в МБАЛ – Силистра

Първата донорска обстановка в страната за тази година даде късмет за живот на трима българи, очакващи трансплантация. Тя беше осъществена от медицински екип на МБАЛ – Силистра, с координатор доктор Данчо Данаилов. Това стана допустимо откакто на 29 януари околните на изпаднал в мозъчна гибел 73-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи и да дадат късмет за живот на други хора. След осъществяване на всички нужни действия от лекарите в Силистра, пациентът на 29 януари е кондициониран и превозен в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна.

На 30 януари по искане на ИА „ Медицински контрол “ и със съдействието на Министерството на здравеопазването и Министерството на защитата е проведен полет със аероплан „ Спартан” с маршрут София – Варна – София. Екипаж от състава на Военновъздушните сили на Българската войска извърши сполучливо задача по обезпечаване на въздушен превоз на два медицински екипа. Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) и УМБАЛ „ Александровска “ взаимно с лекари от УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна направиха експлантацията на органите. Вечерта на 30 януари медицински екипи на УМБАЛ „ Александровска “ трансплантираха бъбреци на двама мъже – на 43 и 44 години, а лекарите от ВМА трансплантираха черен дроб на 53-годишен мъж. Реципиентите са в устойчиво положение и остават под лекарско наблюдаване в реанимациите на лечебните заведения. Другите органи не са били подобаващи за трансплантация.

Успешното осъществяване на донорската обстановка е координирано от ИА „ Медицински контрол “ и е резултат от взаимна работа на медицинските екипи на 4 лечебни заведения в България. Изпълнителният шеф на ИА „ Медицински контрол “ госпожа Иванка Динева благодари за професионализма и отличното съдействие сред координаторите по донорство доктор Данчо Данаилов от МБАЛ– Силистра, доктор Валентин Маринчев и проф. доктор Вилиян Платиканов от УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна, както на експлантационните и трансплантационните екипи на ВМА с ръководители проф. доктор Ивелин Такоров и проф. доктор Никола Владов и на УМБАЛ „ Александровска “ – с ръководители доцент доктор Пламен Димитров, проф. доктор Красимир Янев, проф. доктор Маринчо Георгиев.

ИА „ Медицински контрол “ и Министерството на здравеопазването сервират откровени съболезнования към околните на мъжа и показват признателност и почитание за взетото в тежък за тях миг благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изричаме и на екипите на лечебните заведения и на Военновъздушните сили, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР