Първата дама на Украйна Олена Зеленска пристигна във Вашингтон в

...
Първата дама на Украйна Олена Зеленска пристигна във Вашингтон в
Коментари Харесай

Олена Зеленска във Вашингтон. Първата дама организира подкрепа за Украйна зад Океана -

Първата дама на Украйна Олена Зеленска дойде във Вашингтон в първото си пътешестване в чужбина от 24 февруари, когато Русия нахлу в Украйна. Съпругата на украинския президент Володимир Зеленски прекоси Океана по покана на първата дама на Съединени американски щати Джил Байдън.

„ Пътническите самолети летят умерено, хората не се опасяват от сирени и мощни звуци на открито. Странно чувство: в петия месец от съветската инвазия да си в страна, в която всичко това е допустимо. Но в този момент съм тук в Съединени американски щати тъкмо за това, с цел да стане допустимо и в Украйна. Тук съм по покана на първата дама Джил Байдън. Тя посети Украйна през май, с цел да се види персонално и поддържа връзка с тези, които изгубиха дома си, околните си заради войната. Сега е мой ред да приказвам в Съединени американски щати за украинските потребности в нашата опозиция и битка против агресора. Всички детайлности – в идващите изявления.

Вече се срещнах с държавния секретар Антъни Блинкен. Позицията му за това, че, изтъквам, " суверенна, самостоятелна Украйна ще съществува доста по-дълго от Путин ", остава непроменена “ – написа Зеленска, която сама отразява визитата си в Съединени американски щати в своя профил във Facebook.

По-късно денем Олена Зеленска посети мемориала на жертвите на Голодомора в Украйна от 1932-1933 година в центъра на Вашингтон.

„ Десетки, стотици, хиляди житни класове - от тях преди 90 години зависеше животът на предците ни. Класовете може да избавят животи, а може да костват живот. “ – написа Зеленска и добави: „ Посещавайки това място, което толкоз резонира с трагичното ни настояще, в което Русия се пробва да унищожи Украйна за следващ път, получих същински лъч светлина - среща с украинската общественост в Съединените щати. Това са хора, които на хиляди километри от родината си помнят кои са, които знаят езика, които в първите редици, по доброволчески, реагираха на съветското нахлуване и се хвърлиха да оказват помощ на родината си и на сънародниците си. Перифразирайки известната алегория: когато класовете са дружно в вързоп, те не могат да бъдат окосени или пречупени. Тъй че, и нас няма да ни пречупят. “

Съпругата на украинския президент се срещна и със Саманта Пауър от USAID, с която е разговаряла по тематика, трансформирала се в идея на Зеленска – психологичната помощ за нуждаещите се в Украйна по време на войната и след нейното привършване. Пауър е същата, която през 2014 година като представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации се обърна към съветския си сътрудник Витлий Чуркин след анексията на Крим с думите: „ Крадецът може да откраден нечия благосъстоятелност, само че това не му дава правото да владее тази благосъстоятелност. “

Спикерът на Камарата на Представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси разгласи, че на 20 юли Олена Зеленска ще направи послание в американския Конгрес.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР