Първата дама на Украйна Олена Зеленска прекарва първите месеци на

...
Първата дама на Украйна Олена Зеленска прекарва първите месеци на
Коментари Харесай

Питър Дикинсън от Атлантическия съвет за Олена Зеленска: тайното оръжие на Украйна

Първата дама на Украйна Олена Зеленска прекарва първите месеци на съветската инвазия надалеч от светлината на прожекторите. Сега тя наваксва пропуснатото време и неотдавна предприе значимо посещаване в Съединени американски щати, преди да стане хазаин на интернационална среща на върха в Киев. Но може би най-привлекателната поява на Зеленска беше във фотосесия за списание " Vogue ", констатира Питър Дикинсън* от Атлантическия съвет. 
Ето какво още се споделя в коментара му, оповестен на формалния уебсайт на Атлантическия съвет:

Снимките на Зеленска за " Vogue " са дело на именитата фотографка Ани Лейбовиц, като първата дама е снимана сама и дружно със брачна половинка си, украинския президент Володимир Зеленски. Снимките на Лейбовиц на украинската президентска двойка незабавно станаха емблематични и се трансфораха във вирусна сензация в обществените мрежи. Появата на Зеленска провокира дискусия, като някои критици дефинираха решението като несвоевременно в миг, когато цялата украинска нация се бори за оцеляване.

Очаквано, огромна част от тези рецензии идват от самата Русия и от прокремълски настроени гласове на Запад, като многочислени коментатори акцентират появяването на Зеленска във " Vogue " като доказателство, че мащабът на войната в Украйна е някак пресилен. Много украинци също показаха безпокойството си от фотосите, като някои упрекнаха първата дама на страната си в неудобен PR.

Тези отрицателни реакции към изявлението на Зеленска за " Vogue " са разбираеми, само че недалновидни. От значително значение е, че те не регистрират значимостта на това Украйна да остане в интернационалните заглавия и не схващат естеството на ролята на Елена Зеленска като първа дама на страна, която се намира във война със суперсила. Привличащата вниманието фотосесия за международна медийна марка е интелигентен ход на Зеленска, който употребява мощните страни на Украйна и ускорява способността на страната да надделее в осведомителната война против Русия. В миг, когато сцените на гибел и опустошения в Украйна са изгубили силата си да шокират, тя предлага завладяваща персонална позиция, която напомня действителността на войната на външните наблюдаващи.

Битката за международното мнение е един от най-важните фронтове в руско-украинската война. Способността на Украйна да се пази зависи значително от непрекъснатия приток на западни оръжия и пари, който от своя страна може да бъде обезпечен единствено до момента в който публичното мнение в целия либерален свят остава твърдо на страната на Украйна. Това не може да се приема за даденост.

След като съветското навлизане продължава към този момент седми месец, стартира да се усеща известна отмалялост от Украйна и отразяването на войната в интернационалните медии сензитивно понижа. Тъй като вниманието се насочва другаде, за западните водачи ще става все по-трудно да дефинират целите си за поддръжка на Украйна или да постановат ограничения за наказания, които изискват жертви от личните им гласоподаватели.

Русия е наясно с това и интензивно работи на осведомителния фронт, с цел да подкопае решимостта на Запада. Първоначалните неумели старания на Москва да показа нашествието като антинацистки кръстоносен поход към този момент са значително изоставени в интерес на по-фина версия, която акцентира хипотетичната повърхностност на въоръжаването на Украйна, като в същото време акцентира нуждата от преустановяване на бойните дейности. Кремъл се надява, че това на пръв взор рационално обръщение ще откри отклик измежду изтощената западна публика и ще докара до усилване на натиска върху Киев да одобри компромисен мир.

Последиците за Украйна могат да бъдат пагубни. Украинците са наясно, че всяко преустановяване на огъня на този стадий ще разреши на Кремъл да затвърди хватката си над районите в южната и източната част на страната, които са окупирани от февруари 2022 година, като в същото време евентуално ще проправи пътя за идващия стадий от акцията на Русия за заличаване на украинската държавност. Ето за какво е толкоз значимо нашествието да остане в новините и да се подчертае максималистичният темперамент на военните цели на Русия. Появата на Зеленска във " Vogue " съумява и в двете направления.

Дори и най-яростните критици ще би трябвало да признаят, че фотографиите на украинската първа дама във " Vogue " привлякоха огромно внимание. Това беше реализирано, без да се прибягва до сензационност. Напротив, фотосите на Ани Лейбовиц са зашеметяващи и в същото време достоверни, улавяйки прочувствената връзка сред Зеленска и брачна половинка ѝ по метод, който отразява и сериозността на събитията, и изменящите живота прекарвания през последните месеци.

Може би най-забележителното изображение от всички демонстрира Зеленска, седнала сама на стълби в неназована държавна постройка на фона на чували с пясък, които служат като стряскащо увещание за войната. С лакти, подпрени на коленете, тя гледа право напред в камерата с неподправена прямост, която подсказва по едно и също време мощ и безсилие. Това е великолепен портрет, който надвишава обичайните военни репортажи със способността си да съобщи дълбоката контузия на Украйна и забележителната резистентност на страната.

Зеленска несъмнено е фотогенична, само че последните ѝ обществени изяви ѝ разрешиха да покаже, че е доста повече от красиво лице. Украинската първа дама явно има какво да каже и употребява изявлението си за " Vogue " дейно, с цел да сложи ужасите на съветската инвазия в понятен човешки подтекст. " Първите седмици след експлоадирането на войната бяхме просто шокирани ", споделя тя. " След Буча разбрахме, че това е война, целяща да изтреби всички ни. Война за изтребване. "

Като брачна половинка и майка, която в никакъв случай не се е стремяла към гласност и е известна с това, че е предпочитала да остане зад кулисите по време на кариерата на брачна половинка си в шоубизнеса, Зеленска се радва на достоверност, с която малко политици могат да се сравнят. Това ѝ дава опция да доближи до публика, която надали би се заела с по-традиционни политически послания. Сега тя се възползва изцяло от това преимущество, с цел да показа историята на Украйна с външния свят.

Украйна е безнадеждно превъзхождана на осведомителния фронт и не може да се надява да доближи ресурсите на Русия. Но до момента в който Кремъл може да разчита на многомилиардни бюджети, както и на необятни мрежи от контакти и симпатизанти в редиците на западния естаблишмънт, Украйна има скъпото преимущество на истината на своя страна. Основната задача, която стои пред Киев в този момент, е да резервира Украйна в центъра на международното внимание и да продължи да поддържа връзка с допустимо най-широка публика.

Ако Украйна успее да резервира сегашните равнища на социална ангажираност и поддръжка, страната има положителни шансове да реализира историческа победа над Русия. В евентуално решаващата борба за образуване на интернационалното мнение, първата дама Олена Зеленска може да се окаже тайното оръжие на Украйна. /БГНЕС

---
* Питър Дикинсън e редактор на секцията UkraineAlert на Атлантическия съвет.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР