Първата част на разследването, публикувано на 10 януари, описва сюжет,

...
Първата част на разследването, публикувано на 10 януари, описва сюжет,
Коментари Харесай

Чаталджагейт: Асен Василев и Лорер се заканиха да съдят Бърд

Първата част на следствието, оповестено на 10 януари, разказва сюжет, в който сдружение, принадлежало в предишното на съпредседателя на " Продължаваме промяната " Асен Василев, е с блокирани сметки поради иск на американския жител Себастиян Бретшнайдер за 5 млн. лева Три месеца преди този момент то продава парцелите си за над 3 млн. лева и по този начин американецът остава ощетен.

 

Според изданието покупател е бизнесдамата Станислава Арнаудова, чието друго сдружение от 2019 година посредничи сред страната и жителите при пазаруването на винетки със 7% комисиона. Едновременно Aрнаудова в персонално качество придобива и апартамент на депутата от " Продължаваме промяната " Даниел Лорер, намиращ се на същия адрес. Цената, която Лорер получава, е най-малко четири пъти по-висока, в сравнение с цената на придобиване година по-рано, а това съгласно създателите на следствието основава подозрение за корупционни връзки сред двамата.

 

Още в първите дни на абсурда и Василев, и Лорер отхвърлиха да има нещо подозрително в договорката. Днес за първи път финансовият министър и съпартиеца му отговаряха на въпроси на публицисти.

И двамата се сплотиха към изказванието, че купувачът на парцела, в който се е намирала компанията " СТВ Консълтинг " и жилището на Лорер е открит посредством брокер. По думите им " няма политическа полза поради това, че купувачът на къщата продава винетки ".

Лорер: Не желаех да продавам

 

Депутатът Даниел Лорер съобщи, че в началото не е желал да продава жилището си, само че се е съгласил да го направи откакто сдружението е поискало да продаде целия парцел:

" Ние се съгласихме да го продадем на подобаващата цена дружно с него ", споделя той. Именно с първичното си отвращение да продава, депутатът изяснява и високата продажна цена на жилището: " Аз не бях уверен, че желая да продавам, тъй като това беше един нов дом, в който се бяхме нанесли относително скоро, заради което не бях податлив да продавам елементарно. Ето за какво цената за моя парцел е по-висока от цената за компанията ", отбелязва той.

 

В коментар, който Лорер даде пред " Дневник " преди две седмици, той уточни, че цената на жилището се е оскъпила поради ремонта, който е бил изработен в него след придобиването му. В публикацията на Асен Василев от 12 януари оказва се, че парцелът е закупен от сдружението " СТВ Консълтинг " през 2019 година, а реконструкцията му е приключена през 2021 година Според справката в организацията по вписванията Лорер дефинитивно става притежател на жилището в постройката на улица " Чаталджа " на 06.04.2022 година, т.е. година след завършването на ремонта. Затова " Дневник " още веднъж попита какъв ремонт е осъществен в жилището, с цел да се вдигне толкоз доста цената му.

Лорер отговори:

 

" Да влизаме в елементи на ремонтите е смешно. Това, което ще разясня е само във връзка с датата, както съм го описал и както е заявено съответно, сделката за закупуване е още от 2020 година Това е обяснението и за разликата в цената. Не е година и малко, а е повече от три години. Нека не вършим повече спекулации по този въпрос. Всеки, който е правил дом знае какъв брой старания и средства коства това ".

В имотната декларация на Лорер при встъпването му в служба като министър на нововъведенията и растежа в кабинета " Петков " жилището е вписано, а като година на закупуването му е посочена 2021г.

За това, че покупател на парцелите на " Чаталджа 3 " е сдружението " СИ Трейдинг 2016 ", благосъстоятелност на Станислава Арнаудова, която е мажоритарен притежател и във компанията " Интелигентни Трафик Системи " АД - пропагандатор на винетки на системата BGToll, Лорер отговори, че няма никакво отношение към пътната инфраструктура.

Василев: Не познавам Станислава Арнаудова

 

В първото си изказване по тематиката финансовият министър Асен Василев повтори, че не е притежател на " СТВ Консълтинг " от 2021г. и че ще съди журналистът Атанас Чобанов поради изказванието му, че Василев е притежател на офшорната компания " Акселбрет ".

Финансовият министър акцентира, че в никакъв случай не е живял на адреса, на който до скоро се намираше централата на " Продължаваме промяната " и уточни, че последно е ходил там през септември предходната година, когато там към момента се намираше партийния офис. Посочи, че не знае по какъв начин е открит покупател за парцела - сдружението " СИ Трейдинг 2016 ", само че споделя, че това евентуално е станало през брокер.

Василев съобщи и че не познава купувача Станислава Арнаудова, само че удостовери познанството си със Себастиян Бретшнайдер - американецът, който твърди, че е бил излъган от сътрудниците си в някогашната компания на финансовия министър Асен Василев " СТВ Консълтинг ". На въпрос на " Дневник " каква е повода Бретшнайдер да съди " СТВ Консълтинг " Василев отговори, че не знае, защото не е разговарял с него откогато е станал министър.

 

" Тогава външната компания за самолетни билети, която притежавах, стигна до г-мн Бретшнайдер, вътрешната - до господин Марио Сотиров (настоящият притежател на " СТВ Консълтинг ", бел. авт). Предполагам, че сега сред тях има неразбории ", сподели той.

На въпрос от " Дневник " по какъв начин си изяснява, че Марио Сотиров и Себастиан Бретшнадйер имат един и същи юрист, каквото разобличаване направи " Капитал ", Василев прикани медиите да се извърнат с този въпрос към тях.

" Не мога да изяснявам за трети лица две години, откакто съм продал тази компания. Нямам никаква визия. Марио Сотиров последно съм приказвал с него преди 6-7 месеца, нещо такова ", добави Василев.

По въпроса за ниската цена, на която съпартиеца му Даниел Лорер, е купил жилище в същия парцел, Василев, съобщи, че повода е поради положението, в което се е намирал парцела. " Г-н Лорер има прелиминарен контракт. Кога тъкмо е изповядана договорката, ами откакто е приключен ремонта, несъмнено ", споделя той.

 

На въпрос дали въпреки всичко Лорер не е трябвало да заплати спомагателна сума на " СТВ Консълтинг " за това, че е направила ремонт на жилището, министърът на финансите съобщи, че това било диалог, който се е случвал сред господин Лорер и Марио Сотиров, който е шеф на компанията.

" Цената е такава каквато двама купувачи и продавачи са определили. Имайте поради, че когато се продава постройката и има провиснал банков заем, банката би трябвало да се е съгласила да бъде такава цената ", сподели той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР