Първата българска бира е пловдивска, създадена през 1876 г. чисто

...
Първата българска бира е пловдивска, създадена през 1876 г. чисто
Коментари Харесай

Швейцарци създадоха Каменица, сега е строителна площадка

Първата българска бира е пловдивска, основана през 1876 година чисто аматьорски от чужденци. Швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер, командировани у нас за градежа на Барон-Хиршовата железница, забърквали питие в домашни условия, като на ден произвеждали едвам по 100 литра. Сулцер бил локомотивен ватман, а Фрик - занаятчия в пловдивската гара. По същото време различен швейцарец на име Адолф Бомонти към този момент бил изтъкнат фабрикант и притежател на първите две заводи в Пловдив - спиртната и оризарната. Притежавал и огромна пивоварна фабрика в Шишли - Цариград.

Върху осмото тепе

ЖП спецовете срещат Бомонти и дружно стартират да търсят уместно място, с цел да изградят първата в България фабрика за бира. Харесват си „ осмото тепе ” - Каменица тепе /Алтъ тепе/, което по това време към този момент е изчезнало и на негово място има тревисто тресавище с от време на време бликащи гейзери от ледено студена вода. Алтъ тепе е било известно с огромните си гранитни находища. Така с усърдието на тримата запалянковци през 1881 година пловдивската пивоварна „ Каменица “ е пусната в употреба. Като сдружение “Фрикъ и Сулцеръ пивоварница Каменица ” публично е записано през 1882 година с предмет на активност на предприятието „ Фабрикование и търгувание с бира ”. В идващите години пътят е все нагоре. През 1907-а ръководството на пивоварната се поема от наследниците на Сулцер. В разгара на военните спорове в интервала 1913-1918 година фабриката стопира произвеждане, само че за сметка на това след края на Първата международна война „ Каменица “ се разраства още веднъж и завоюва пазарен дял от към 30 %. През 1947 година производството към този момент е задоволително разширено, с цел да бълва по 50 000 хектолитра годишно.

Идва обаче национализацията и през 1947 година бирената фабрика минава под шапката на държавно произвеждане „ Винпром “, а по-късно и към новосформираната държавна конструкция „ Българско питие “. Следва ново уголемение на производството и то доближава до 200 000 хектолитра годишно.

Как вторият става първи

През 1967 година в град Хасково е основана фабрика за бутилиране на питие като отделение на пивоварен цех „ Каменица “ - Пловдив, а девет години по-късно е създадена и първата бира в завода. Към днешна дата обаче обстановката може да се заключи по този начин - вторият става първи, откакто през 2015 година бирената фабрика в Пловдив бе затворена, а производството пренасочено към Хасково.

Три покупко-продажби

В годините на приватизацията бирената фабрика в Пловдив минава в ръцете на белгийската компания Интербрю, която след това се сплотява с бразилската Амбев и " Каменица " става част от групата към новообразуваната компания ИнБев. През 2009 година белгийско-бразилската компания AB Inbev оповестява, че желае да излезе от пловдивското дружество. И освен това, тя се отдръпна освен от Пловдив и България, а и от цяла Централна и Източна Европа, като постави на тезгяха всичките си 11 европейски сдружения. За тях, в това число и " Каменица ", фондът за дялови вложения CVC Capital Partners (CVC) заплати 2,231 милиарда $. Няколко години по-късно CVC вкарва пивоварните си от 7 страни в Централна и Източна Европа и Южна Корея, в това число и " Каменица ", в ново сдружение " Старбев " и ги афишира за продажба. През 2012 година „ Каменица “ АД става част от Molson Coors Brewing Company -една от най-големите пивоварни компании в света, оперираща бизнес в Канада, Съединени американски щати, Англия, Централна и Източна Европа и Азия. За договорката мериканско-канадският колос брои 2.65 милиарда евро за " Старбев ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР