Първа стъпка към премахването на Паметника на Съветската армия от

...
Първа стъпка към премахването на Паметника на Съветската армия от
Коментари Харесай

Комисията по образование към СОС одобри премахването на Паметника на Съветската армия

Първа стъпка към премахването на Паметника на Съветската войска от центъра на София. Общинските съветници от комисията по обучение и просвета гласоподаваха „ за “ демонтирането на монумента и за преместването му.

С осем гласа „ за “, нула „ срещу “ и един „ въздържал се “ общинските съветници дадоха зелена светлина за демонтирането на този 45-метров паметник. За това гласоподаваха от „ Демократична България “, като поддръжка пристигна и от ГЕРБ. Против се оповестиха от Българска социалистическа партия, като те

демонстративно напуснаха залата преди гласуването.

„ Важно е да се направи първа стъпка, която беше предстояща от 30 години. Монументът на окупатора, който е три пъти по-висок от този на Васил Левски в София, би трябвало да освободи това пространство “, сподели Марта Георгиева от „ Демократична България “.

„ Мисля, че е узрял моментът – исторически, този монумент да бъде изместен. Повтарям – изместен, а не погубен. Той би трябвало да отиде на заслуженото си място в Музея на социалистическото изкуство или където преценим “, сподели и доктор Антон Койчев от ГЕРБ.

Трябва да оставим паметниците намира. Борбата и борбата ни с паметниците не взема решение никакви проблеми. По същата логичност някой в този Общински съвет да реши да реалокира на входа на Централни гробища паметника на американските летци, които са бомбардирали София “, отвърна ги Калоян Паргов от Българска социалистическа партия.

Докладът за премахването на монумента е от „ Демократична България “ и е импортиран за разглеждане преди три години. Подкрепата в този момент идва от ГЕРБ, откакто водачът на партия на прикани съветниците да поддържат премахването му.

Този четвъртък въпросът ще бъде прегледан и на сесия на Общинския съвет. /БГНЕС, бТВ
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР