Първа среща между жителите на Девня и мениджмънта на най-големия

...
Първа среща между жителите на Девня и мениджмънта на най-големия
Коментари Харесай

Солвей Соди представи на местната общност проекта на инсталация за оползотворяване на алтернативни горива и биомаса  


Първа среща сред жителите на Девня и мениджмънта на най-големия цех за калцирана сода в Европа „ Солвей Соди “ по капиталовото им желание за създаване на апаратура за произвеждане на пара посредством различни горива, се организира в читалището на града на 06 октомври 2022 година На нея участваха Спирос Номикос, изпълнителен шеф на „ Солвей Соди “, Тодор Николов, шеф на плановете за енергиен преход на компанията, Янаки Янакиев, шеф на ТЕЦ-а към компанията, Ивайло Иванов, управител по опазването на околната среда и Евгени Соколовски, самостоятелен специалист по ръководство на отпадъците и качеството на атмосферния въздух. Проектът е част от дълготрайната политика на „ Солвей Соди “ за рационализация и запазване на околната среда – компанията към този момент е вложила 1,6 милиарда лева в района за последните 25 години, от 2005 година насам е понижила с 90% излъчванията на замърсители в атмосферата и с 30% въглеродния си интензитет, а бъдещата апаратура ще форсира тези процеси.

Мениджмънтът на компанията показа главните параметри на оборудването - това ще бъде нова голяма инвестиция за района, а за България ще бъде една от най-големите по мярка за последните 20 години. „ Солвей Соди “ сега обезпечава работа за към 1300 души – чиновници и снабдители, а построяването и действието на оборудването ще основат още стотици работни места. Новата апаратура в Девня ще употребява различни горива от авансово третирани неопасни локални боклуци и/или биомаса, като по този метод ще размени твърдите горива с устойчиви, локални, непрекъснато генериращи се възобновими запаси. Проектът ще сътвори нов метод за оползотворяване на нерициклируемите боклуци в Североизточна Българияи по този начин ще подкрепи сензитивно процеса за понижаване на депонирането на боклуци у нас. Европейските регулации плануват затваряне на огромна част от депата в България през идващите години и уреди като това оферират доста положително решение за съблюдаване на законодателството. Ако отпадъкът остава на депа, вместо да бъде изгарян, това има доста по-сериозен отпечатък върху околната среда и хората. „ Депонирането поврежда природата ни “, сподели шефът на плановете за енергиен преход в „ Солвей “ Тодор Николов.

От полемиката с локалните поданици стана ясно, че главните им терзания са свързани с качеството на въздуха и остатъчния боклук след изгарянето на различното гориво. От компанията сами обърнаха внимание на най-тревожните тематики за локалното население – като опасенията от разнасянето на миризми, които да се усещат в близките обитаеми места. Те обясниха, че за построяването на инсталацията ще бъде употребена най-модерната и модерна технология, която реализира четири степенно филтриране на димните газове, вследствие на което излъчванията в атмосферата ще са даже по-ниски от законно изискваните такива. В новото оборудване ще се употребява технологията SOLVAir® - система за филтриране на димни газове, която е патентована от група Солвей и очиства 99% от замърсителите във въздуха. Това, съпоставено с излъчванията в атмосферата на експлоатираните сега съоръжения, ще докара до възстановяване качеството на въздуха в района.

Също по този начин беше разяснено, че изпускането на миризми ще се предотвратява посредством софтуерни ограничения планувани в инсталацията. И подсетиха на локалните, че самите те прекарват по 10-12 часа всеки ден на територията на завода, а възможен проблем с миризмите би довел и до проблеми със чиновниците. „ Технологията няма да е нищо по-различно от това, което дишат в Париж и Виена “, добави Тодор Николов, давайки за образец двете западни столици, където сходни съоръжения работят в самите градски центрове.

Кметът на Девня, Свилен Шитов, означи, че „ Солвей Соди “ е първият огромен вложител, който подхожда транспарантно и осведоми обществеността за желанията си още преди да са се случили. Той обърна внимание и на потребността от надзор върху оборудванията. По тази тематика изпълнителният шеф на „ Солвей Соди “, Спирос Номикос, акцентира, че компанията е част от интернационална група, която е на пазара от 160 години и всеки проблем с името й е тяхна персонална отговорност. Компанията и локалните хора се съгласиха, че доверието и непрестанната връзка са най-важни за двете страни, с цел да бъде планът сполучлив и потребен за общността там. Затова се схванаха всяка нова информация да бъде помествана на формалната страница на сдружението, а срещите сред мениджмънта и хората от близките обитаеми места да продължат.

„ Може да гледаме на това като на отпадък или като на сила “, заключи пред събралите се хора изпълнителният шеф Спирос Номикос и очерта по-голямата картина пред хората – че в енергийния преход всяко нещо е суровина.

*публикация

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР