Първа снимка на обратната страна на Луната, заснета от “Луна-25.

...
Първа снимка на обратната страна на Луната, заснета от “Луна-25.
Коментари Харесай

Луна-25 засне първата си снимка на лунната повърхност!

Първа фотография на противоположната страна на Луната, снимана от “Луна-25 ”. Фото: ИКИ РАН

Днес, на 17-ти август в 08:23 ч. българско време, автоматизираната лунна станция на Роскосмос “Луна-25 ” снима своята първа подробна фотография на лунната повърхнина.

Напомням на читателите, че през вчерашния ден “Луна-25 ” се трансформира в неестествен сателит на Луната и ще остане в окололунна орбита до кацането си на 21-ви август.

Фотографията демонстрира кратера Зееман, който се намира на противоположната страна на Луната и е от необикновен интерес за откривателите. Това е по този начин, тъй като обкръжаващите го планини се издигат на 8 километра над близките равнини. Получените от “Луна-25 ” фотоси допълват настоящото познание за кратера.

Институтът по галактически проучвания (ИКИ) към Руската академия на науките (РАН) припомня, че през октомври 1959 година автоматизираната лунна станция “Луна-3 ” първа в историята на човечеството фотографира противоположната страна на Луната. Повече за тази задача, както и за руската стратегия “Луна ”, можете да прочетете в специфичната публикация на КОСМОС БГ (линк).

Освен фотосите, през днешния ден “Луна-25 ” организира и проучвания чрез инструментите “АДРОН-ЛР ”, “ПмЛ ” и “АРИЕС-Л ”, като бяха измерени гамалъчевите и неутронни потоци от повърхността на Луната. Бяха получени и параметри за окололунната плазма и праховата екзосфера на окололунна орбита.

Инфо: ИКИ-РАН

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР