Първа копка по проекта за реставрация и адаптация на видинската

...
Първа копка по проекта за реставрация и адаптация на видинската
Коментари Харесай

Първа копка по проекта за реставрация и адаптация на видинската Синагога

Първа копка по плана за реституция и акомодация на видинската Синагога. Събитието се организира в двора на културно-историческата забележителност. На церемонията участваха кметът на Община Видин доктор Цветан Ценков и цялото общинско управление, Негово Високопреосвещенство видинският митрополит Даниил, регионалният шеф Огнян Асенов, ръководителят на Общинския съвет Генади Велков, ръководителят на Организацията на евреите в България „ Шалом “ доцент доктор Александър Оскар, членове на видинската организация на евреите, районният мюфтия Неджати Али, представители на институции и организации, както и доста жители, оповестиха от общината.
Кметът доктор Цветан Ценков приветства всички тях с „ добре пристигнали “ на това място, ситуирано в така наречен триъгълник на толерантността в нашия град. „ Няма по какъв начин историята, бъдещето на Видин да продължат без реставрацията на този прелестен храм, който е извънредно създание на архитектурата и духовността “, съобщи доктор Ценков. Той напомни, че от Организацията на евреите подариха Синагогата на Община Видин точно с желанието тя да бъде възобновена и превърната в културен център, който да притегля туристи от България и от чужбина, за което им благодари. Кметът изрече благодарност за оказаната поддръжка и на Посолството на Израел в България в лицето на Негово Превъзходителство дипломат Йорам Елрон.
 Кметът на Видин: Трябва да познаваме и тачим историята на нашия град (СНИМКИ) Кметът на Видин: Трябва да познаваме и тачим историята на нашия град (СНИМКИ)
Трябва да познаваме и тачим историята на нашия град. Това съобщи доктор Цветан Ценков при визитата си в Държавен списък – Видин, къ...
Д-р Ценков пожела триумф на строителите, като акцентира, че ще се следи прецизно планът да се извършва качествено и в период. „ Трябва да имате голям почит към това, което е издигнато преди повече от 126 години. Всички поданици на Видин, нашите другари от еврейската общественост в България ще следят и правят оценка вашия труд. Екипът на Община Видин няма да пожали старания при реализирането на инвеститорския надзор “, сподели кметът на представителите на ДЗЗД „ Паскен 2020 “, което ще извърши строителните и реставрационните действия.
По случай действителния старт на реставрацията на видинската Синагога Общината получи приветствен адрес от министъра на културата проф. Велислав Минеков, в който се показва: „ Поздравявам всички, работили с разум и сърце за сбъдването на благородната задача по опазването на богатото ни завещание. Защото знаем, че единствено тези, които ценят предишното, имат бъдеще. Със своята деятелност и родолюбие Вие потвърждавате истинността на максимата, че културата остава, когато всичко друго е забравено. Поздравявам Община Видин, както и всички, съдействали за правенето на този план, съчетал по изключително успешен метод традиция, актуалност и изкуство “.
Символична първа копка направиха кметът доктор Цветан Ценков, ръководителят на Общинския съвет Генади Велков, арх. Андрей Тодоров от ДЗЗД „ Паскен 2020 “. Както повелява традицията, деца от читалището в село Кутово лиснаха менче с вода, с цел да приключи сполучливо реставрацията на Синагогата.

 Кметът на Видин и посланикът на Република Сърбия разискаха опциите за икономическо и културно съдействие Кметът на Видин и посланикът на Република Сърбия разискаха опциите за икономическо и културно съдействие
Д-р Цветан Ценков посрещна в кабинета си Негово Превъзходителство доцент доктор Желко Йович. Двамата организираха потребен диалог, по врем...
След това видинският кмет предложения гостите в конферентната зала на средновековната цитадела „ Баба Вида “, където бе направена презентация, която сподели по какъв начин ще наподобява бъдещият Културен център „ Жул Паскин “. Презентацията бе показана от арх. Драгомир Йосифов от ДЗЗД „ Паскен 2020 “.
Проектът „ Реставрация и акомодация на Синагога – Видин в туристически обект „ Културен център „ Жул Паскин “ се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Региони в напредък ” 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване, в границите на предпочитана ос 6 „ Регионален туризъм “, процедура „ Развитие на туристически атракции “ и посредством финансов инструмент – контракт за капиталов заем с „ Регионален фонд за градско развиване “ АД и Банка ДСК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР