Партньорският проект „Повишаване на финансовата грамотност на студентите в неикономически

...
Партньорският проект „Повишаване на финансовата грамотност на студентите в неикономически
Коментари Харесай

За първи път студентите у нас ще изучават лични финанси

Партньорският план „ Повишаване на финансовата просветеност на студентите в неикономически специалности " е иницииран от JA България и NN България и цели да даде на практика познания по персонални финанси на младежите от университетите в страната

На особено събитие беше показан план за пилотно въвеждане на образование по персонални финанси за студенти от неикономически университети и специалности в България. Първа стъпка от плана е издаденият учебник, по който ще се образоват студентите у нас - „ Лични финанси: Въведение ". Разработен в границите на партньорски план от JA България и NN България, учебникът е естествено продължение на напъните на двете организации за по-високо равнище на знанията и уменията в ръководството на персоналните финанси в страната ни. Целта на плана в дълготраен проект е въвеждането и одобряването на дисциплинираност „ Лични финанси " във висшите образователни заведения в България по образеца на редица университети по света.

„ Обучението по персонални финанси е част от образованието по предприемачество и от основната просветителна подготвеност деятелност и разпоредителност. За JA като просветителна организация с 20 година опит в основаването на образователно наличие по предприемачество и персонални финанси и основател на този план, значима и позитивна стъпка напред е фактът, че управленията на университетите ни поддържат и декларират нужда от образование по персонални финанси за студентите, които учат неикономически специалности. " - сподели Милена Стойчева, изпълнителен шеф JA България.

Учебникът „ Лични финанси: Въведение " е основан в съавторство от доцент доктор Даниела Бобева, Институт за стопански проучвания към Българска академия на науките и учител към катедра " Финанси " на УНСС, и Джеймс Йоловски, управител Програми за финансова просветеност на JA България и докторант към катедра „ Счетоводство и разбор " на УНСС. Съдържанието е създадено под научната редакция на проф. доктор Снежана Башева, декан на Финансово-счетоводния факултет на УНСС и началник катедра „ Счетоводство и разбор " и е рецензирано от доцент доктор Емил Хърсев и Деян Василев.

„ Този учебник е доста български, тъй като грешките, които позволяваме ние в България в ръководството на персоналните си финанси са характерни. Ние демонстрираме незадоволителна финансова просветеност, съчетана с финансова доверчивост. В композиция, тези два фактора основават условия за много проблеми, тъй като персоналните финанси са персоналните ни финансови избори по отношение на значимите събития в живота ни, а българската народопсихология в лицето на пословиците и поговорките за парите демонстрира, че ние повтаряме финансовите си неточности. Затова и в структурата на учебника липсва една глава и това е главата за вложенията.

Съдържанието е предопределено за студенти неикономисти и на стадия от живота им, в който те учат тази дисциплинираност, би трябвало да се концентрират най-много в струпване на познания, за максимизиране на приходите в бъдеще време - суфистицираните артикули и услуги са нещо, с което е уместно да се срещнат на идващ стадий. " - показа водещият създател на учебника, доцент доктор Даниела Бобева.

Информацията в учебника е съобразена с характерностите на възрастовата група на студентите и финансовите артикули и услуги, които те употребяват. Примерите касаят ежедневни обстановки, пред които се изправят младежите, и обгръщат тематики, свързани с бюджетиране, икономисване, пенсионно обезпечаване и животозастраховане, типове заеми и платежни услуги. Всяка глава стартира с доктрина, след което създателите вършат преглед на трендовете в България, като се опират на институционалната и на правната рамка, свързани с съответната тематика. Структурата на всяка от главите приключва с разбор кои са най-често срещаните неточности в потребителското държание и експертен съвет по кое време към какви услуги е рационално да се насочим.

Като старт на работата си по плана преди година, JA България провежда къса анкета измежду студенти от неикономически специалности, с цел да разбере повече за отношението и опита им с финансови артикули и услуги. Допитването ясно разпознава потребността и желанието на младежите в университетите за профилирано обучение в областта на персоналните финанси.

„ Проведената анкета измежду студенти от неикономически специалности преди старта на плана сподели, че 84% имат вяра, че са им нужни спомагателни познания за ръководството на персоналните им финанси във всяка една от сферите, застъпени в сегашния учебник. За NN основаването на просветителни благоприятни условия е значим приоритет и се стремим да споделяме познания, опит и умения в региона на персоналните финанси, като по този начин способстваме за финансовия разцвет, и за реализирането на житейските и професионалните цели на повече младежи. През годините, независимо или взаимно с сътрудници, сме осъществили доста планове, ориентирани към възстановяване на финансовата просветеност на възпитаници от началното и междинното обучение, измежду които издаването на книгите: „ Къде порастват парите? " и „ За да ви служат добре парите ", както и създаването на две управления „ За парите и други значими неща " с финансови работилници за учители, деца и родители. Радваме се, че с сегашния план можем да отговорим на желанието и на българските студенти от повече познания в областта на персоналните финанси. Настоящият учебник ще помогне на повече младежи да схванат, възнамеряват и ръководят по-умело персоналните си финанси и по този метод да бъдат по-успешни и задоволени. " - показа Николай Стойков, основен изпълнителен шеф на NN България, които са корпоративният сътрудник на плана.

Обучението на студентите стартира в 6 университета в страната през втория (летен) учебен срок на тази академична година, както и в първия учебен срок на идната 2018/2019 година, в избираеми или факултативни часове или като извънаудиторна претовареност. Сред университетите, които пилотно ще вкарат новата дисциплинираност, са СУ „ Св. Климент Охридски ", районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев ", ЮЗУ „ Неофит Рилски " и Университетът по библиотекознание и осведомителни технологии (УНИБИТ). Съдържанието ще се преподава от особено готови академични преподаватели и доникъде на 2019 година ще даде теоретични познания и на практика умения за ръководството на персоналните финанси на най-малко 600 студенти. Важен обучителен детайл ще бъде присъединяване на бизнес доброволци от NN България, които ще се включват в плана с открити лекции по на практика тематики и проблеми, свързани с ръководството на персоналните финанси.
През идната академична година учебникът „ Лични финанси: Въведение " ще бъде показан с изключение на в университети и под формата на открити образования за студенти, които ще се проведат в София. Предстои образуване и на финансово съревнование по модела Иновационен лагер на Джуниър Ачийвмънт, с присъединяване на бизнес доброволци - практици от екипа на NN България, които ще се включат като ментори и жури.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР