Партията подготвя нови правила, които да принудят доставчиците на услуги

...
Партията подготвя нови правила, които да принудят доставчиците на услуги
Коментари Харесай

AirDrop и Bluetooth са под ударите на цензората на Китайската комунистическа партия

Партията приготвя нови правила, които да принудят доставчиците на услуги да лимитират типа на информацията, изпращана посредством услуги за шерване на файлове като AirDrop и Bluetooth

Емил Василев преди 7 секунди 1 Сподели

Най-четени

ПрепоръчаноДаниел Десподов - 15:53 | 06.06.2023

Как по този начин през изтеклите няколко години цената на тв приемниците падна с 97%

КосмосЕмил Василев - 17:47 | 07.06.2023

Потенциално рисков метеорит, по-голям от небостъргач ще „ доближи “ Земята идната седмица

IT НовиниСветлин Желев - 9:56 | 05.06.2023

Раждането на „ Черния лебед “: Девет години от „ чертежа на салфетка “ до първия полет

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

В ход, който няма да изненада никого, Китайската комунистическа партия (ККП) подхваща стъпки за ограничение на потреблението на безжични услуги за шерване на файлове като AirDrop и Bluetooth, с цел да ограничи разпространяването на „ противозаконна и нежелана “ информация, оповестява BBC. Използвани за заобикаляне на по този начин наречената „ Велика защитна стена “ на Китай, тези услуги се преглеждат от цензорите на ККП като метод за заобикаляне на тази система за разпространяване на информация, сериозна към китайския министър председател и ръководещата партия на Китайската национална република.

През последните няколко години протестиращите, които се опълчват на държавното управление, постоянно употребяват AirDrop, с цел да координират и популяризират своите политически претенции. Например, през октомври предходната година някои деятели използваха тъкмо този инструмент в метрото в Шанхай, с цел да споделят плакати, критикуващи Си Дзинпин, тъкмо когато китайският президент очакваше третия си мандат като водач на страната. AirDrop закупи известност измежду деятелите и заради това, че разчита на Bluetooth връзки сред близки устройства. Това разрешава на хората да споделят информация с непознати, без да разкриват данните си или да разчитат на централизирана мрежа, която може да бъде следена.

За тази цел главният китайски интернет регулатор, Администрацията за киберпространство на Китай разгласява препоръчани насоки за „ мрежови услуги с непосредствен обхват “ и стартира едномесечен интервал за обществена противоположна връзка, който стартира другия вторник. Според препоръчаните разпореждания, доставчиците на услуги ще бъдат задължени да стопират разпространяването на нездравословно и нелегално наличие, да поддържат нужните записи и неотложно да уведомяват регулаторните органи за всевъзможни открития.

„ Новите проектонаредби ще вкарат AirDrop и други сходни услуги твърдо в китайския уред за надзор на онлайн наличието. “

заяви пред Guardian Том Нунлист, старши анализатор в консултантската компания Trivium China

За да се подсигурява спазването на условията, доставчиците на услуги би трябвало да спомагат на регулаторните органи, в това число на интернет регулаторите и правоприлагащите органи с нужните данни и техническа помощ по време на инспекциите. Потребителите също по този начин са задължени да се записват с същинската си идентичност. Освен това всяка технология или функционалност, която въздейства на публичните настроения, би трябвало да бъде подложена на оценка на сигурността преди да бъде внедрена.

Някои компании обаче към този момент са подхванали стъпки за ограничение на разпространяването на „ рискова “ информация в Китай. Например след преизбирането на Си Дзинпин, Apple вкара нова версия на AirDrop в Китай, която постанова ограничавания. Китайските консуматори на артикули на Apple към този момент могат да получават файлове единствено от непознати източници единствено в границите на 10-минутен прозорец. След приключването на 10-минутното ограничаване шерването на файлове може да се прави единствено сред контакти. Apple не е обяснила въвеждането на актуализацията в Китай. Въпреки това Apple е подложена на критика за напъните си да „ успокои “ Пекин през годините.

Според деятели, BBC оповестява, че последните дейности на Китай се преглеждат като опит да се подтиснат лимитираните принадлежности за шерване на файлове, с които разполагат. Въпреки, че Китай оправдава тези разпореждания като нужни за националната сигурност и публичния интерес се счита, че те попречват напъните на деятелите.

Въпреки, че виртуалните частни мрежи или VPN могат да разрешат на някои консуматори да заобиколят тези ограничавания, деятелите се притесняват, че броят на хората, които могат да го създадат ще бъде прекомерно стеснен, с цел да окаже доста влияние.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР