Партията на Слави Трифонов Има такъв народ (ИТН) имаше много

...
Партията на Слави Трифонов Има такъв народ (ИТН) имаше много
Коментари Харесай

Саботажът на ИТН: Какво искат и на какво обричат България?

Партията на Слави Трифонов " ИТН " (ИТН) имаше доста аргументи да излезе от обединението и единствено си търсеше мотив. Електоралният ѝ рейтинг се е втурнал към бариерата за влизане в Народното събрание. Милиардите за пътища, за които са поели ангажимент, ги няма. Любомир Каримански не стана началник на Българска народна банка, а Ива Митева - на Народното събрание, което ги зареди с голяма реваншистка завист да саботират де що може в обединението. Провалиха се с кандидатурата си за Съвет за електронни медии и с фантазиите да овладеят Българска национална телевизия. Пропускаха специалисти и политически съдружни препоръки. И най-после извадиха полуистини като опрощение за отдръпването си от обединението.

Полуистините

Едната е за така наречен " изменничество " за Северна Македония - че министър председателят заречен на Запада да вдигне ветото за начало на договарянията за еврочленство на Скопие, а съветничката му Весела Чернева била втори външен министър паралелно с Теодора Генчовска. Да, Кирил Петков имаше голяма упоритост - и евентуално обещания - България да вдигне ветото, само че по този начин или другояче нищо не е направил отвън решенията на Народното събрание и обединението. А посоката на външната политика, както и всяка по другите министерски ресори, задава министър-председателят, не министърът.

Второто обвиняване беше за милиарди бюджетни левове. Едните, 9 милиарда, кабинетът бил прахосал през декември - т.е., в самото начало на държавното управление. Елементарното запитване е за какво Има Такъв Народ са чакали шест месеца. Както и за какво не са разбрали защо отиват тези пари - за енергийни обезщетения за бизнеса и семействата, за Ковид добавки, за тласъци за имунизация, за общини и прочие Депутатът им Каримански е началник на парламентарната бюджетна комисия и през цялото време трябваше да е пределно наясно къде какъв брой отива. Другите пари, за пътища, бяха много проблематични поради кухите компании на ГЕРБ, с които предплатено бе източен голям запас и част от които въпреки всичко бяха платени. Но другите съдружни сътрудници не са съгласни в този момент да се дадат нови 3,5 милиарда за пътища - каквото и да е обещавал Асен Василев на Гроздан Караджов.

Накрая да споменем и метода, по който партийният водач, четейки аутокюто си на видеозапис, " изтегля " министрите си - това бе капакът на голословното политическо държание. Не върховен партиен орган, както е при естествените партии, взема решение за напускането на обединението - Слави Трифонов самичък взема решение и огласява. Той доста обича да " овластява " суверена, само че еднолично държи суверенитета над политическата воля на гласоподавателите на Има Такъв Народ. Дано най-малко в този момент схванат каква неимоверно по-голяма вреда щяхме да понесем, в случай че групировката му бе съумяла да сформира държавно управление в предходния парламент.

Накъде се е запътила България

Ива Митева обществено удостовери истинността на отдавнашните клюки в Народното събрание, че Има Такъв Народ в действителност не желае избори, а да сформира кабинет с третия мандат. Това обаче значи освен да се коалира с ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че и да разчита на гласове от " Възраждане " за парламентарно болшинство.

Разбира се, за разпадането на настоящето ръководство, доминирано от импровизации, неконструктивност и неефективност, виновност има освен Има Такъв Народ. Остава да се види какъв брой още може да продължи то в осакатения си тип на тройна коалиция - дали единствено до приемане на актуализацията на бюджета или още месеци по-късно. Перспективата обединението да се попълни с нужните ѝ 12 депутати до постигане на парламентарно болшинство посредством разединение на две на групата на Има Такъв Народ наподобява прекомерно пожелателна. При всички положения обаче Народното събрание ще премине в режим на истерично оцеляване. От партизански бойкот Има Такъв Народ скочи на гневна война против Политическа партия, а ръководството ще зависи от политико-процедурни животоподдържащи системи.

Още с гласуването на оставките на министрите може да настъпи безпорядък: те да бъдат освободени, само че нови да не бъдат определени заради липса на болшинство - и по този начин да останат министри в оставка, които блокират министерствата, отказвайки да подписват документи.

Промяната завършва. Нова надали ще има.

Каквито и разновидности за оцеляване да се осъществят - кабинет на малцинството на сегашната, към този момент тройна, коалиция, кабинет с мандат на Има Такъв Народ, някакви разновидности на програмен кабинет с закрепен времеви небосвод и с чийто и да е мандат или директни нови избори - това ще е ръководство поради самото ръководство. Неговият единствен смисъл би бил да не се хвърля страната в безредие в изискванията на инфлация и война в Украйна, а също и да не се даде късмет на " Възраждане " да завоюва най-вече от рецесията. Колкото промени се случиха и недослучиха за половин година до момента - толкоз. Ако нещо оттук насетне се промъкне като управническо усъвършенстване, ще е с стеснен обсег и реализирано с героични старания или по случайност.

Препъването на решителната антикорупционна смяна и неизяснените обществено зависимости, които имат заслуга за това, ще възпроизведат съвсем същата политическа среда на идващите избори. И вероятно наесен не просто още веднъж ще отидем пред урните за трети ексклузивен път за малко повече от година, а най-вероятно ще получим същата неспособност за устойчиво ръководство, само че с още по-малък капацитет за политическа посока. За честност и професионализъм въобще няма да има смисъл да питаме - това ще са прекомерни екстри. Така ще е, до момента в който не излезем от матрицата да сеем опити и жънем разочарования.

Веселин Стойнев,
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР